Всичко за майка ми

Мечтите и греховете не изглеждат по-различно със смяната на пола!Драма

Държава: Италия, Франция
Година: 1999
Времетраене: 101 минути
За продукцията

Режисьор: Педро Алмодовар

В ролите: Пенелопе Крус , Сесилия Рот, Мариса Передес, Фернандо Фернан Гомес, Кандела Пеня и др.


"Жената е и майка, и актриса, и светица, и грешница. Във всеки мъж живее по една жена..."

Педро Алодовар посветил филма си на Бет Дейвис, Джина Роуландс и Роми Шнайдер, а всички споменати автори в сценария били хомосексуалисти - Труман Капоти, Тенеси Улиямс и Федерико Гарсия Лорка. В американската версия на филма били съкратени 3 минути.

Режисьорът Алмодовар представя себе си със всеки свой филм и разчита на свои избрани актьори в претенциозен сюжет с всъщност универсално послание. Човекът е човек с всички особености, независимо от половата ориентация и различните природни дадености. Грешките, добродетелите и греховете не изглеждат по-различно със смяната на пола. Понякога едни и същи неща се представят по-сложно заради впечатлението, което трябва да предизвикат у зрителите. Можеше и да е по-забавно като три години по-рано в поредната адаптация на "Клетка за птици" /1996, с Робин Уилямс и Джийн Хекман/ по прочутата пиеса на Жан Поаре.

Младеж иска да стане писател и да открие своята втора майка или... баща, чиято идентичност майка му е скрила.

Мануела работи много, за да отглежда сама сина си Естебан. На 17-ия му рожден ден двамата отиват на театър и след спектакъла, той се опитва да вземе автограф от главната актриса, но пада на улицата и издъхва.

След тази трагедия Мануела заминава за Барселона при неговия баща - Лола е травестит, който не знае, че е имал син, както и Естебан не е знаел, че има баща. Тайната е трогателна. В Барселона Мануела се събира със стара компания: Аградо - мил и остроумен травестит; великодушната Роза, приютила всички отхвърлени хомосексуалисти, сега бременна от Лола и ХИВ-позитивна;. актрисата Хума Рохо, която младежът Естебан е обожавал, и нейният партньор и любовник Нина Круз, пристрастен към наркотиците.

Животът на Мануела се свързва с всеки от тях - тя се грижи за бременната Роза, работи като личен асистент на Хума и играе в постановка като дубльор на Нина: "Всъщност можеш ли да играеш? Мога добре да лъжа и съм свикнала да импровизирам"

"Ами, както казвах, доста коства да си автентичен, Мами. Индивидът е уязвим в тези неща, защото ти си по-автентична, когато повече приличаш на това, което си мечтала да бъдеш"Награди "Оскар", Златен глобус", "Сезар", "Давид ди Донатело", "Люмиер" и от БАФТА за най-добър чуждоезичен филм /2000/;

Награди и номинации за филма и режисьора Педро Алмодовар от Фестивали и критика в Австралия, Аржентина, Дания, Кан, Чикаго, Чехия, Германия, Испания, Русия, САЩ, Канада.../1999-2000/