Вярвам в гения на българския народ

"Да бъдем европейци, но преди всичко - българи". Иван Шишманов

Държава: България
Година: 2016
Времетраене: 54 минути
Вярвам в гения на българския народ
За продукцията

Документален филм

Сценарий: Татяна Пандурска
Режисьор: Бисерка Колевска
Оператор: Eмил Пенев
Музикално оформление: Вяра Еврова
Монтаж: Благой Димитров
Сценография и костюми: Майа Богданова

Продукция: Панди Арт Продукция – Татяна Пандурска, Симеон Иванов

С подкрепата на: НФЦ, Фонд "Култура" на Министерство на културата, Научен архив на БАН, Фирма "Технология на металите", "Оргконсулт" ЕООД, Община Свищов

С участието на актьорите: Иван Юруков, Любомир Петкашев, Лидия Инджова

"Да бъдем европейци, но преди всичко българи".

Това завещание е оставил незаслужено забравеният днес голям българин проф. Иван Шишманов.

"Проф. Иван Шишманов е наричан първият български европеец. Една от най-големите личности в нашата история, без която не би имало културна България", така го представя авторът Татяна Пандурска във филма "Вярвам в гения на българския народ", посветен на неговите исторически дела за културата и духовния градеж на България.

Учен, ерудит, просветител, общественик, политик, министър на Народното просвещение, Председател на Българската секция в Паневропейския съюз, министър Шишманов реформира и създава повечето от образователните и културни институции. Изпраща български учени и творци в чужбина, за да общуват с достиженията на европейската наука и изкуство.

Признат и оценен от редица европейски интелектуални и културни среди и от вечния ни съдник – времето, проф. Иван Шишманов е признат за "Вдъхновения първостроител на българската култура", дори и съвременните поколения да нямат реална представа за стореното.

Филмът "Вярвам в гения на българския народ" е създаден да припомни делата му. След пътуване до Виена, проучване на архиви и кореспонденция с личностите на времето - Иван Вазов, Алеко Константинов, продуцентът Татяна Пандурска избира да представи събраната история според личния дневник на Иван Шишманов - с дела, документи и игрална възстановка на моменти от живота му.

"Гълъбов (проф. Константин Гълъбов) ми рече, че съм истински европеец. Защо ли да съм европеец? Затова ли, че се отнасям учтиво към хората, че обичам да правя услуги, че си изпълнявам точно задълженията, че не обичам да се бъркам в интимния живот на другите, че мразя клюкарството и избягвам да влизам в свада с другите. Да не би това пък да са само качества на европееца? Тия качества може да ги видите и на Запад, и на Изток. Аз съм поклонник на Запада, но да се разберем – на неговите големи личности в обществения и културния живот. Не на всяка западна гадинка. Какви човечета има там! Невъзпитани, неуслужливи, свадливи и главно! – егоистични. Казвах някога на моя съгражданин и роднина Алеко: "Правиш голяма услуга на българина, услуга от исторически мащаб – с Бай Ганьо, защото му сочиш какво трябва да преодолее в себе си, за да стане европеец. Но не забравяй, че бай Ганьовци има и в Западна Европа".

Епицентър: Филм показва завещанието на проф. Иван Шишманов: Да бъдем европейци, но преди всичко българи

23 Фестивал на българското документално кино "Златен ритон" - Пловдив

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад