Ян Хус

Свобода на Вярата от Църквата3-сериен игрален филм Историческа драма

Държава: Чехия
Година: 2015
Времетраене: 90 минути
За продукцията
Всички епизоди

Режисьор Иржи Свобода

В ролите: Матей Хадек, Милан Княжко, Марика Шопоска, Михал Длоухи и др.

Животът на Ян Хус - предвестник на Протестантската Реформация в Европа

През 2015г., в памет на 600-годишнината от екзекуцията на смелия проповедник /1415/, Чешката телевизия пресъздава историята на Ян от Хусинец, в една от най-мащабните си продукции - с 2000 статисти, 150 костюма, 3000 части реквизит, 63 снимачни дни на 20 места - от 14 юни 2014 до 27 януари 2015, с 763 клапи и 35 часа заснет материал.

Изследователи на историята оспорват фактите както винаги, а те и така са неясни - не само годината на раждане (1369 или 1371). Мястото е село Хусинец в Бохемия, което по-късно се съкращава в неговото име "Хус". Смъртта е по пътя или след процеса в Констанц. Изгорен е на клада, а към "добрата" землячка, разпалила огъня за по-бързата му смърт се отнасят думите: "О, свещена простота" (на Ян Хус или на друг мъдрец, 10 века по-рано).

Фактологията обаче не оспорва делото - Ян Хус е преподавател и ректор в Пражкия университет, привърженик на Джон Уиклиф. Радетел за освобождаване на Вярата от Църквата и по-точно от Папската курия. Възстава срещу привилегиите и морала на църковния клир, богатството, имотите на църквата и продажбата на индулгенции. Проповядва във Витлеемския параклис, сподвижниците му са много, а идеите му са обявени за еретични от Ватикана. Принуден е да напусне Прага, с обещание за закрила от Сигизмунд - брат на крал Вацлав ІV, и на път за Събора в Констанц, където или не е стигнал или не е разбран, е отречен и осъден на смърт чрез изгаряне на клада.

Героят умира, но мисията продължава. Неговите последователи се наричат хусисти и през 1420г. приемат документ с четири члена: за свободно проповядване на Божието слово; за два вида причастие - с хляб и с вино - на всички вярващи; за секулизация на църковните имоти; за публични наказания на прегрешилите във властта срещу нравствеността. Според хусистите прегрешения са всички църковни дела, които са в противоречие с раннохристиянските принципи (както и продажбата на индулгенции). Хусистите се разклоняват радикално на юг като таборити, пикарди, адамити, предвождани от Мартин Хуска, Ян Жижка, Прокоп Велики - те воюват с умерените хусисти и се разклоняват като анабаптисти в Германия. Умерените приемат компромис в сделка с Краля и Папата. Четирите члена остават, движението оцелява и Реформацията се утвърждава един век по-късно с германеца Мартин Лутер.

*През 1920г. Реформираната чешка църква на последователите на Ян Хус е възстановена.От 1971г. се нарича Чешка хуситска църква - богослужението се извършва на чешки език, миряните могат да участват в управлението на църковния живот.

zr*

"Ян Хус" в Официална страница на Чешката телевизия


Акценти