Язовецът

Романс в изкуствоТелевизионен филм

Държава: България
Година: 1981
Времетраене: 62 минути
За продукцията

По едноименната повест на Емилиян Станев

Сценарий: Кольо Дончев

Режисьор: Павел Павлов

Оператор: Пламен Мечконев

Музика: Тончо Русев

Художник: Руси Дундаков

В ролите: Невена Коканова, Антон Горчев, Леда Тасева, Анани Явашев, Димитър Хаджиянев, Стефан Илиев, Иван Дервишев, Нели Тодорова и др.

Морен - французойка на средна възраст, е сред летовниците в луксозен хотел на Черноморието. Тя скучае, докато съпругът й обикаля провинциалните музеи, в търсене на материали за тракийското изкуство.

Отегчена от празнословието на съседите си - семейство Валоа, Морен предпочита уединени разходки по морския бряг в размисли за преходността на нещата. Критичната й мисъл е насочена към собствения й живот. Един ден получава своя портрет, в който лицето й е изобразено младо и одухотворено. Открива автора Атанас с прякор "Язовеца". Бившият моряк, сега самоук художник и рибар, претворява в картини своите душевни терзания и мечти.

Неговите творби силно впечатляват Морен. Неловкото му ухажване поражда любопитството й. Много скоро двамата са влюбени и краткотрайната им връзка от интимна се издига в духовна с въпроси за творчеството и избора. Когато разбира, че Атанас продава картините си на известен художник, който ги представя за свои, Морен се опитва да разубеди Язовеца. Раздялата им е за предпочитане пред снизхождението и съжалението.