Юдино желязо

Месеци след Септемврийското въстание - време на терор и грабежи.Народна трагикомедия.

Държава: България
Година: 1988
Времетраене: 85 минути
Юдино желязо
За продукцията

Сценарист и режисьор Светослав Овчаров

Оператор Георги Чолаков

Музика Божидар Петков

В ролите: Никола Пашов, Александър Дойнов, Николай Урумов, Радой Ралин, Тодор Андрейков, Марияна Крумова, Стефан Мавродиев и др.


Дебют в игралното кино на сценариста и режисьора Светослав Овчаров.

Месеци след Септемврийското въстание четирима приятели се събират случайно и постепенно решават да станат пладнешки разбойници. Така любовта се превръща в насилие, а приятелството - в предателство, в името на техния идеал - "юдиното желязо".

През 1924 година, след седем години гръцки плен, двамата приятели Кръстьо и Върбан срещат пътуващия артист и мошеник Гастрольора и заедно с Македончето образуват почти на шега бандата "Свобода и братство", без да разбират с какво всъщност са се захванали. Тяхната история се разказва от стария латернаджия и от фотографа.

"Юдино желязо“ е размисъл за нашия национален характер и за историческата съдба на България през ХХ век. Това е една любима тема на Светослав Овчаров, защитена блестящо и във филма "България - това съм аз". Според публикация на унгарската филоложка Катус Елвира: "Диалектният израз юдино желязо в българския е със значение 'пари', а в унгарския сходната фраза означава "възнаграждение за предателство". bgmdb.com