Юнаци с умни калпаци

"О, юнаци, вие ли сте, бре? Що се криете там зад дуваро?"

Държава: България
Година: 1994
Времетраене: 57 минути
Юнаци с умни калпаци
За продукцията

Телевизионен филм

По едноименната пиеса на Никола Русев

Сценарий: Никола Русев

Режисьор: Димитър Шарков

Оператор: Марин Карамфилов

В ролите: Павел Поппандов, Ивайло Христов, Кръстьо Лафазанов, Иван Петрушинов, Пепа Николова

Драматургът Никола Русев осмива българското "величие", мързел и самохвалство на фалшивите герои-юнаци - с празни глави, пусти мераци и голям страх...

Селото си има четирима юнака, но никой не ги поглежда вече и не им носи нищо за ядене, защото от техния мързел и празни приказки на всички им е дошло до гуша.

Но те си мислят: "Щом селото не ни признава и ние да не го признаваме". Мома Петрана, изгората на Пешко, измисля хитър план да ги излекува от техния "юнаклък".

Разказва им за Ламята, която "никой не е победил", но не е и виждал. Четиримата "юнаци" - със съмнителни геройства и достойнства - трябва да пазят селото от нещо, което никой не знае какво е, къде е и кога ще дойде. В замяна на техните "грижи и безпокойства", от страх, селото ще ги храни и облича, също от страх. Но среща ще има и там ще се види колко струват калпаците на юнаците".

"О, юнаци, вие ли сте, бре? Що се криетe зад дуваро? Стига с толкоз юнаклъци, че тя дойде! Ламята!

"Дружина, закъде сме с тия овчи, тия вълчи, тия прости калпаци..."

*zr

Българският Лафонтен без време

"Юнаци с умни калпаци" е пиеса на Никола Русев - проницателен сатирик с философско перо, един от различните таланти в съвременната българска драматургия, автор на мъдри притчи и пиеси-басни за деца и възрастни - "Делниците имат много имена", "Старчето и стрелата" , "Двоен креват за Адам и Ева" , "Как Писар Тричко не се ожени за царкиня Кита, с китка ненакитена". Писателят е и сценарист на филми с послание и история: "Русият и Гугутката", "Къщи без огради", "Щурец в ухото", "Роялът", "Константин Философ". Последният му сценарий за сериен филм - "Жива вода", остава нереализиран, но излиза в самостоятелна книга със заглавие "Приказки за Стоедин".