За оставките и реформите в службите. "Референдум", 10.03.2015

За оставките и реформите в службите. Референдум, 10.03.2015
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В това издание на "Референдум" вижте:

Политическа дискусия за номинирането на Румяна Бъчварова за вътрешен министър. За оставките и реформите в работата на службите. Какво сочат експресните социологически допитвания за нагласите и очакванията на обществото?

Участие в дискусията в предаването взеха: депутатът от ГЕРБ и председател на Комисията за контрол на службите за сигурност Димитър Лазаров, депутатът от "БСП - лява България" и член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Красимир Янков, депутатът от ДПС и зам.-председател на Комисията по отбрана Янко Янков, депутатът от ПГ на "Реформаторския блок" и член на Вътрешната комисия в Народното събрание Димитър Делчев, зам.-председателят на ПГ "Патриотичен фронт" Искрен Веселинов и бившият министър на вътрешните работи и зам.председател на АБВ Румен Петков.

vlcsnap-2015-03-10-21h07m37s123Димитър Лазаров каза, че не очаква изненади при гласуването на номинацията на Румяна Бъчварова утре, а по-скоро очаква подкрепа, защото тя е била заявена преди няколко дни от парламентарните групи на партиите, които подкрепят това управление. Според него ще има сериозна подкрепа от партиите.

vlcsnap-2015-03-10-21h09m44s26Янко Янков заяви, че няма връзка между гласуването за дълга и гласуването за член на правителството. "Гласуването за членове на правителството е основният признак, по който народните представители се разделят на управляващи и опозиция", смята той. Депутатът припомни, че от ДПС ясно са заявили от самото начало, че са опозиция и затова утре те няма да подкрепят кандидатурата на Бъчварова.

vlcsnap-2015-03-10-21h09m07s117Красимир Янков беше категоричен, че БСП също няма да подкрепят кандидатурата на Бъчварова. "Оставката на Веселин Вучков, промяната в кабинета на Борисов в следствие и на решението Вучков да си подаде оставката и на Борисов да я приеме по същество изпълни своите цели", каза депутатът. Той се съгласи, че вероятно не е подбран точният ден, той е съвпадал с възможността за допълнителен натиск и допълнителен афект.

vlcsnap-2015-03-10-21h11m50s89Румен Петков смята, че има проблем като цяло в сектор "Сигурност". Той обясни, че тяхната парламентарна група е взела своето решение и ще подкрепи Румяна Бъчварова по много причини. "Първо тя много израстна през последните няколко години", обясни той. Бившият министър подчерта и нейната водеща роля в активния процес на диалог в самото начало на работата на сегашното Народно събрание и стремежът да се постигне едно максимално широко разбирателство около политики и решения. Все пак той отбеляза, че това не е бил подходящ начин на номиниране на министър и това не е бел подхода, за да се стигне до оставката на Вучков.

vlcsnap-2015-03-10-21h10m54s45Димитър Делчев припомни, че реформаторите ясно са казали, че според тях Вучков си е вършел работата съвестно и с ентусиазъм и може би затова отначало са изглеждали колебливи за неговата смяна. "В крайна сметка това беше решение, което г-н Вучков взе и той отстоява категорично", каза депутатът. Той беше категоричен, че те ще подкрепят номинацията на Бъчварова при гласуването утре, защото тя е вицепремиер и изборът ѝ е ключов. "Той показва един голям ангажимент на коалицията и на управляващото мнозинство по отношение на този толкова важен сектор и по отношение на реформата", каза Делчев.

vlcsnap-2015-03-10-21h11m21s64Искрен Веселинов каза, че Вучков е бил един вътрешен министър, който е намерил пътя за диалог с парламентарните групи, показал е, че има сериозно виждане за реформата в МВР и е направил решителни стъпки. Той заяви, че "Патриотичният фронт" няма колебания и са подкрепили правителството не на база на индивидуалния му състав, а на база на програмните намерения, които са били изготвени. "След като приоритетите остават същите, няма никаква причина ние да сменим позицията си. Ще дадем своята подкрепа на г-жа Бъчварова", категоричен беше Веселинов.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад