За отечеството сърцето ми туптеше

Почит към Христо и Евлоги Георгиеви - меценатите, финансирали построяването на Софийския университетДокументален филм

Държава: България
Година: 1996
Времетраене: 28 минути
За продукцията

Сценарист: Красимира Хайдутова

Режисьор: Гергана Иванова

Оператор: Никола Николов

В началото на ХІХ век Христо и Евлоги Георгиеви са двамата оцелели синове от пет деца в заможно карловско семейство. Получили добро образование, рано заминават в Румъния, където забогатяват от търговска дейност и през 50-те години на века започват даренията си "на ползу роду" .

Евлоги Георгиев е един от най-богатите предприемачи в Европа по това време. Христо Георгиев е по-малкият му брат, починал внезапно на 6 март 1872 г. И двамата са погребани в Букурещ, където е издигната тяхна Гробница.

След Освобождението, през 1878, Евлоги Георгиев се връща в България и започва да купува парцели в центъра на София, така че за по-малко от 10 години притежава над 10 000 кв.м. През 1896 обявява дарението си от 800 000 златни лева и земя на стойност 200 000 лева за построяването на сградата на Софийския университет.

Година по-късно големият меценат умира, а в завещанието си оставя колосална сума от 6 милиона златни лева за построяването и поддържането на Висшето училище в София . За изпълнител на последната си воля посочва видния българин и съратник Иван Евстатиев Гешов.

Христо и Евлоги Георгиеви нямат преки наследници, но вуйчото Иван Пулиев оспорва завещанието и завежда дело, подкрепян от либералното правителство, което изглежда разчиства сметки с бизнесмена Евлоги Георгиев и с консерватора и бъдещ премиер Иван Гешов. Сагата приключва през 1911. Тогава парите са над 13 милиона с лихвите.

Строежът на Софийския университет започва през 1924, 10 години по-късно е завършен и тържествено открит.

"Нека днес, повече от сто години по-късно, минавайки пред сградата на Софийския университет, да погледнем с признателност и преклонение прекрасните скулптури на карловските братя, дело на Кирил Шиваров. Това е най-малкото, което можем да направим за тях.

Нека помним думите от завещанието на родолюбивия българин Евлоги Георгиев: „Само надеждата ми, че ще мога и аз да участвам в преуспяването и величието на отечеството ми, ме прави да умра спокойно!“ Българска история: Евлоги и Христо Георгиеви – меценатите, които завещаха всичко на България

На 5 октомври 2015 е открит паметник на Христо и Евлоги Георгиеви в Карлово.