Пропастта между правосъдието и чувството за справедливост - в "Референдум" - 27.01.2015

Пропастта между правосъдието и чувството за справедливост - в Референдум - 27.01.2015
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За пропастта между правосъдието и чувството за справедливост. За изчезването на подсъдими по знакови дела. И за поредния размахан пръст от Брюксел за проблемите с корупцията и съдебната система.

Часове преди да излезе мониторинговият доклад на Европейската комисия за България, вече са ясни някои детайли от него - критики за корупция, темата за тефтерчето на Филип Златанов, съмнение в безпристрастност при гледане на важни дела. Докато чакахме доклада се оказа, че знакова фигура от подземния свят, наричан и у нас, и в Италия "Кокаинов крал" Евелин Банев - Брендо е напуснал България или е в неизвестност, което породи още много въпроси. Иначе всички са съгласни, че трябват сериозни промени в съдебната система. Как обаче те биха върнали доверието в нея? Темата коментирахме в студиото на "Референдум" с юристи и анализатори, които следят процесите отблизо.

Основният въпрос, по който Алфа Рисърч тества обществените нагласи тази вечер е: Коя е основната причина за случаите на избягали подсъдими по знакови дела - институциите, които не си вършат работата, или пропуски в законодателството?

Гости в студиото: Екатерина Михайлова, бивш зам.-председател на НС, сега преподавател по Теория на парламентаризма в Нов български университет, Татяна Дончева, бивш заместник-председател на Комисията по вътрешна сигурност в Парламента, сега лидер на "Движение 21", Светослав Терзиев, журналист от вестник "Сега", който първи публикува детайли от очаквания утре доклад, Йово Николов, разследващ журналист и специален кореспондент на вестник "Капитал",  Слави Ангелов, главен редактор на "168 часа", и Силвия Великова, журналист от БНР, водещ на "Преди всички".

vlcsnap-2015-01-27-21h09m31s249Екатерина Михайлова: "Всички очаквахме в този дух да е докладът. Новината е това, че е сравнително мек, защото се очаква нещо да се случи след приемането на стратегията на правителствено ниво, след това и в Парламента". Тя допълни, че не само европейските институции, но и българските граждани очакват да се предприемат конкретни мерки.

vlcsnap-2015-01-27-21h10m22s253Татяна Дончева: "Докладите на ЕК са обтекаеми, защото често в тях има значение кой е излъчил правителството и кой доминира Еврокомисията. Ако беше на власт ляво правителство докладът щеше да бъде унищожителен при абсолютно същата ситуация в съдебната система". По думите й солидарността на европейските левица и десница е смехотворна, защото не се наблюдава решаване на някакви реално съществуващи проблеми.

vlcsnap-2015-01-27-21h12m06s10Според Светослав Терзиев дори и да се направят законодателни и структурни реформи, резултат няма да има, ако няма конкретни действия. В Румъния 50 висши функционери влязоха в затвора за корупция, включително бивш премиер, министри, съдии и т.н. В България това не се случва и ако не се прилагат законите няма как да има резултат.

vlcsnap-2015-01-27-21h13m03s59Йово Николов заяви, че организираната престъпност обикновено усеща, когато има смяна във властта, слабост в правораздавателните органи и съответно се възползва от това. По отношение на последните поръчкови убийства - това може да е стечение на обстоятелствата, но що се отнася до Евелин Банев-Брендо - там има възползване от негова страна.

vlcsnap-2015-01-27-21h13m42s203Силвия Великова изрази мнението си, че проблем има във факта, че МВР не знае кой влиза и излиза от страната и се оправдава с някакви "зелени граници". Щом Брендо има забрана да напуска страната, безотговорно е вътрешният министър да заяви, че не може да коментира случай, който е в съдебна фаза.

vlcsnap-2015-01-27-21h13m27s196Слави Ангелов беше категоричен, че проблемът с Брендо е и в МВР, и в Прокуратурата, и в съда, в липсата на магистрати в България, които са с големи сърца и биха се борили срещу такава тежка организирана престъпност. Той изтъкна, че Брендо е много голяма фигура. Проблемът е, че в нашата държава няма правила.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад