За състоянието на българската армия

За състоянието на българската армия
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Тази вечер в предаването:

Какво е състоянието на българската армия? Може ли да се погрижи за сигурността на границите ни? И трябва ли да увеличи бюджетът за отбрана? Големият въпрос за парите за отбрана беше основен и на провелия се Консултативен съвет. Разбрахме какви са решенията и възможностите. Въпросът е: Трябва ли в една реално невоенна ситуация да се отделят още средства за военна техника?

В дискусията взеха участие Валентин Радев от ГЕРБ, Янаки Стоилов от"БСП лява България", Борис Станимиров от Реформаторски блок, Янко Янков от ДПС, Илиан Тодоров от "Атака" и Красимир Каракачанов от Патриотичен фронт.

vlcsnap-2015-04-28-21h13m13s24Валентин Радев смята, че трябва да се отделят пари за армията. Според него надали някой военнослужещ или служител в редовете на въоръжените сили е против това да се увеличат парите за отбраната. По негово мнение въпросите са кога, как и за какво точно. Премиерът вчера обяви нулева 2015-та година. "Въпреки обстановката, никой не е знаел, че ще се случи това, което се случи с финансовата система", обясни Радев. Той уточни, че годината не е точно нулева, а се задържа състоянието и въпросът е каква е тригодишната рамка.

vlcsnap-2015-04-28-21h13m42s58Според Янаки Стоилов въпросът за въоръжените сили и състоянието на армията е част от по-големия въпрос за това как при намаляващата българска държавност съсредоточаването на вниманието върху потенциала на въоръжените сили да реши въпроса на сигурността. "Виждате, че ние сме изправени в една донякъде парадоксална, да не кажа абсурдна ситуация", заяви той. По негово мнение въпросите за армията и състоянието на въоръжението са важни, но са само част от въпроса за социално-икиномическото състояние, за демографските проблеми, за сплотеността на нацията. Според него българският народ чувства подтиснатост, че армията ни в момента не е достатъчна силна и хората не са готови да отделят повече средства, защото това означава да се намалят средствата в други сектори.

vlcsnap-2015-04-28-21h14m51s234Красимир Каракачанов обясни, че не се намираме във военна ситуация. "България е единствената европейска страна, която и от фланга на Черноморския басейн и от Средиземноморието се водят военни действия", каза той. Той припомни, че конфликт има и в Украйна и той няма да спре, защото и двете страни не желаят да намерят правилното решение на въпроса и това генерира несигурност. Според него не само региона, а и светът е доста разклатен като сигурност и опасността от един по-глобален конфликт е много по-реална. От тази гледна точка не може да не констатираме, че за въоръжените ни сили трябва да се положат грижи около моралната подготовка, обучението и финансирането на армията за необходимата техника, добави той.

vlcsnap-2015-04-28-21h14m15s129Янко Янков разказа, че от около 10 години наблюдава този сектор. "Българските въоръжение сили през всичките тези години са хронично недофинансирани", заяви той. Според него в момента проблемът с необходимостта от увеличаване на финансирането им е "крещящо необходим". По негови наблюдения те са стигнали такъв минимум, който реално може да попречи на нашите въоръжение сили да изпълняват конституционните си задължения. Състоянието на въоръжението и техниката на места застрашава живота на военнослужещите, добави той. Янков обясни, че ако се създаде реална обстановка когато нашите въоръжени сили трябва да си изпълняват функциите, резултат няма за има, дори при увеличаване на финансирането.

vlcsnap-2015-04-28-21h14m31s36"В глобалната среда, в която живеем, понятието "липса на опасност за Националната сигурност" вече не съществува", смята Борис Станимиров. Според него опасност има във всеки момент, средата е динамична и предизвикателствата са различни. Способностите на армията и на системата за сигурността са базовата, първата функция на държавата - да гарантира сигурността и живота на своите граждани, обясни той. Станимиров смята, че армията ни има нужда от развитие като способности, а това включва личния състав и техническата база.

vlcsnap-2015-04-28-21h15m25s55Илиан Тодоров призова да не се използва думата "армия", тъй като по негово мнение у нас няма армия, а корпус. "Този корпус е благодарение на това, че ние имаме около 30 000 души във въоръжените ни сили, които като численост са по-малко, отколкото дори са били след подписването на позорния Ньойски договор", обоснова се той. По негово мнение България в момента няма отбранителни способности, с които да защити териториалната цялост на страната. Като виновници за това той посочи САЩ, НАТО и продажните български политици.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад