Възможните решения за изход от политическата криза

Възможните решения за изход от политическата криза
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Tази вечер в студиото на Референдум:

След днешното заседание на КСНС при президента представителите на парламентарно представените партии в дискусия за възможните решения за изход от политическата криза и проблема с нелегалните мигранти. Има ли политическа сила в този парламент, която може да събере подкрепа за кабинет или ще трябва държавният глава Росен Плевнелиев да състави служебно правителство? Има ли опастност от политическа нестабилност в страната и как ще се решат най-неотложните проблеми? "Алфа рисърч" тества обществените нагласи на въпроса: Добре ли е да се състави правителство в този парламент с мандат на трета политическа сила?

В "Референдум" поканихме представители на осемте парламентарни групи в Народното събрание. От тях на поканата ни се отзоваха Валентин Радев - зам.-председател на комисията по отбрана и депутат от ГЕРБ, Атанас Зафиров - член на комисията по отбрана и депутат от БСП-лява България, Янко Янков - зам.-председател на комисията по отбрана и депутат от ДПС, Костадин Марков - член на комисията за контрол на службите за сигурност, зам.-председател на СДС, депутат от Реформаторския блок, Димитър Байрактаров - депутат от ПГ на Патриотичния фронт, зам.-председател на икономическата и на социалната комисии, Явор Хайтов - зам.-председател на Народното събрание, депутат от ПГ на БДЦ - Народен съюз, Светослав Белемезов - депутат от ПГ на АБВ, член на вътрешната комисия. От Атака решиха да не изпращат свой представител в дискусията тази вечер.

vlcsnap-2016-11-29-21h11m37s400Валентин Радев, зам.-председател на комисията по отбрана и депутат от ГЕРБ: "Всички сме свидетели колко сложно се развива обстановката и предстои да се развива занапред. Това, което казва г-н Цветанов сигурно е така, но аз бих добавил само, че не може да не очакваме и обрати и накакви изненади. Да, ние сме съгласни да направим това, което направиха колегите от Патриотичния фронт тогава, когато ние трябваше да съставяме правителство. Готови сме да върнем жеста, мисля, че и премиерът някъде го каза и при ситуация, която ни удовлетворява, и при програма, която те предложат, и цели, които си поставят, сме готови да ги подкрепим. В такъв смисъл даже и парламентът ще има възможност да продължи и това е и нашата цел - да продължи тази стабилност, която в момента има в държавата."

vlcsnap-2016-11-29-21h12m14s052Атанас Зафиров, член на комисията по отбрана и депутат от БСП-лява България: "Аз бих искал да кажа на г-н Радев и на г-н Борисов, че политиката не е връщане на жестове или на услуги. Политиката е да можеш да разчиташ гласът и вотът на хората. Хората само преди по-малко от месец категорично заявиха своето желание за промяна. Така че това, което ни се предлага в момента, не е нищо ново, а е добре познатото старо. Под маската на един уж формален мандат, на нас напрактика ни се предлага "Кабинет Бойко Борисов 3". Няма как БСП да подкрепи подобно нещо.- Не знам за каква нестабилност говорят. От сутрин до вечер обясняват в какво прекрасно състояние оставят държавата и виждам защо се плашат от едни предсрочни избори, на които хората да заявят ясно своята воля. Още повече, че те самите го пожелаха."

vlcsnap-2016-11-29-21h12m53s171Янко Янков, зам.-председател на комисията по отбрана и депутат от ДПС: "Партиите, които са в настоящия парламент, се явиха на избори със съответни програми, получиха вота на избирателите, направиха една некачествена симбиоза от тяхните програми във вид на правителствена програма, в която имаше редица противоречия и основно ценностни противоречия, и две години управляват. На тези президентски избори българските граждани показаха, че не одобряват този начин на управление, не одобряват тези програми, от които почти нищо от тях не се изпълни, защото пак казвам, за да се реализира една програма трябва да има синергия в субектите, които я рализират. В момента в управляващото мнозивнство има ценностно разминаване, интереси, които болезнено бяха афишипани през двете години на управление, и българските граждани разбраха, че нищо ново няма да се случи по отношение на качеството на живота им, което те от много години очакват."

vlcsnap-2016-11-29-21h13m34s858Костадин Марков, член на комисията за контрол на службите за сигурност, зам.-председател на СДС, депутат от Реформаторския блок: "Днес слушах изявлението на президента след Консултативния съвет и съм за пореден път впечатлен в добрия смисъл на думата. Заставам със сърци и мисъл зад това, което каза президентът Плевнелиев и считам, че в рамките на този парламент трябва да се направи опит за съставяне на правителство иначе рисковете за стабилността на държавата и сигурността са много големи. Отговорността за нас политиците е много тежка в тази ситуация. Най-добрият вариант беше някоя от двете първи политически сили да се нагърби със съставянето на кабинет. Аз мисля, чу колегите изключително грешно са разбрали резултатите от изборите, изключително грешно са ги разчели."

vlcsnap-2016-11-29-21h14m25s650Димитър Байрактаров, депутат от ПГ на Патриотичния фронт, зам.-председател на икономическата и на социалната комисии: "Патриотичният фронт и въобще вече групата на 33-ма народни представители, представляваща Обединени патриоти, винаги е имала последователна и ясна позиция. Последователността на първо място се очертава с национално-отговорно поведение и тъй като разбрах, че колегата Зафиров от БСП не е разбрал какво значи стабирост искам да върна съвсем малко времето назад. Октомври месец 2014 година Народното събрание пое мандата на 43-то НС на една практически фалирала българска държава, за огромно съжалиение. КТБ - стотици хиляди граждани очакваха да получат гарантираните си депозити от тази вече фалирала банка. И тогава, имайки предвид, че година и половина Центърът и жълтите павета около НС Бяха с блокади, с непрекъснато протестиращи хора, ние загърбихме своите политически различия и напривхме първата крачка към стабилност на държавата. Тя е факт."

vlcsnap-2016-11-29-21h15m03s857Явор Хайтов, зам.-председател на Народното събрание, депутат от ПГ на БДЦ - Народен съюз: "На първо място никога не сме имали ситуация, при която имаме смяна и на държавния глава, на президента на републиката. На второ, изключително важно, място е - нека да не забравяме, че от 1 януари 2018 година ние поемаме председателството на ЕС. Но преди да започне самото председателство има повече от шест месеца, повече от 8-10 месеца подготовка. То не идва хей, така, съвсем лесно. И заради тези изключително важи за страната ни неща, събития е важно да има и вътрешна политическа стабилност. И забележете, ние от Народен съюз и от цялата ни парламентарна група бяхме обединени около кандидатурата на г-н Красимир Каракачанов, който наистина успя да обедини, освен изключително голям брой бъллгарски граждани, да подкрепят неговата визия за развитие на страната, а и така в самия парламент да се създаде третият по брой парламентарлен съюз."

vlcsnap-2016-11-29-21h16m10s143Светослав Белемезов, депутат от ПГ на АБВ, член на вътрешната комисия: "Очевидно промяна в тези обстоятелства има след провеждането на Консултативния съвет при президента. На смятам, че не е важно да анализираме дали в днешния ден има промяна на обстоятелства, сега, веднага. Важно е да анализираме по-скоро какво се случи в последните пет години. А през последните пет години имаме шест правителства - 3 редовно избрани и 3 служебни кабинета. Заговори се за политическа криза. Нека уточним, че на този етап няма политическа криза, има по-скоро правителствена криза с подадената оставка на министър председателя Бойко Борисов. На този етап тя не е прерастнала и в парламентарна криза. Това, което е необходимо да се случи в България е да се създаде нов стратегически коалиционен формат, чрез който да се потърси максимална политическа, консенсусна подкрепа."

Отговорите на депутатите в 21.00 часа по БНТ1!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад