Заговорникът-дипломат

Георги Странски - лекарят в политиката Документален филм

Държава: България
Година: 2006
Времетраене: 27 минути
Заговорникът-дипломат
За продукцията

Сценарий Тодор Ташев

Режисьор Иван Тонев

Оператор Иван Тонев

Продуцент: ARS Digital Studio

Лекар, общественик, народен представител, държавник, дипломат, един от "Сторителите на свъременна България"

Призванието на Георги Странски - лекар, общественик, народен представител, държавник, дипломат, един от "Строителите на съвременна България"

За Георги Странски /1814- 1904/ малко се знае и говори, но казват, че делата му са съизмерват с тези на Христо Ботев и Захари Стоянов. Д-р Странски е един от деятелите на Съединението и един от строителите на Следосвобожденска България, лекар по професия, но и държавник.

Историята започва от родния му град Калофер, към образованието в Университета по медицина в Букурещ и работата в болница, през писмата до съгражданина Ботев до... залпа на Радецки.

Делата му като депутат в V-то и VІ-то Народното събрание се преплитат с интригата на д-р Георги Хаканов, обвинил Странски в заговорничество и статия на Иван Вазов също срещу него. Опровержението на доктор Странски е във в-к "Марица".

История на Университетска болница

След Съединението новият му дом е в Пловдив, архивите припомнят мисията му в Сръбско-българската война/ /1885/, държавната работа в управлението на Стефан Стамболов, консулството в Сърбия и връщането към лекарското призвание до...днес пред портала на Александровска болница и Плевенската болница, които е управлявал. Последната му медицинска помощ е на окръжен лекар в Русе, но отново се връща в политиката, този път като председател на Върховната сметна палата.

Днес неговото име носи Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Героги Страски" в Плевен.

"Подир паметта" от Геновева Димитрова /Култура - Брой 6 (2445), 16 февруари 2007/

Университетска болница

Университетска болница "Георги Странски" - Плевен


Акценти