Стигна ли до полезни решения Консултативният съвет по национална сигурност?

Стигна ли до полезни решения Консултативният съвет по национална сигурност?
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Изводите от приключилия Консултативен съвет беше темата на "Референдум", а в студиото на предаването дебатираха политолозите доц. Румяна Коларова - преподавател в Софийския университет и съветник на президента Росен Плевнелиев, и проф. Антоний Тодоров - преподавател в НБУ и съветник на президента Георги Първанов, социологът от Изследователски център "Тренд" Евелина Славкова, журналистът и издател Мира Баджева, политологът Георги Киряков и Първан Симеонов - политолог и изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл".

Според доц. Румяна Коларова хората са били разделени в очакванията си за изхода от Консултативния съвет.
Когато става дума за институция, която има нова легитимност - няма и една година от президентските избори, които президентът Радев спечели, вече половината от гражданите не очакват нещо особено от Консултативния съвет. А той е един от най-силните инструменти в ръцете на президента, когато става дума за изработване на решения по ключови и стратегически важни проблеми на държавата, обърна внимание тя.

За проф. Антоний Тодоров няма промяна в статута на Консултативния съвет по национална сигурност. Той е конституционен орган, който винаги е съставен от едни и същи длъжностни лица. Онова, което зависи от президента, е кога и по какъв въпрос да го свика, уточни политологът.

Беше лош знак, че предишният съвет по този въпрос се провали заради липсата на кворум. Разбирам обясненията, които бяха дадени. Пред публиката обаче беше определено лош знак, защото такъв орган, който претендира да бъде състредоточие на взимане на важни решения, в един момент се оказа, че може и да не работи, коментира проф. Тодоров.

Последните изследвания поставят корупцията в "топ 3 на проблемите" заедно с безработицата и ниските доходи, отбеляза Евелина Славкова. В този смисъл вниманието ни беше насочено към посланията, които ще бъдат излъчени от този Консултативния съвет, каза добави тя.

Има много сериозни очаквания към това какво политическият елит ще излъчи като послания по отношение на корупцията. Това, което видяхме днес от Консултативния съвет, и ако четем между редовете, е, че нещата ще се решават в парламента, а не по инициатива на президента, подчерта социологът.

По думите на Мира Баджева има страх у политиците.

Няма печеливш от тях по отношение на антикорупционното говорене. Всички са заподозрени и обществото иска да чува повече конкретика, повече факти, а не някакви обтекаеми формулировки и послания, каквито чухме и в края на този Консултативен съвет при президента. Хубаво е, че все пак се говори за корупция - че такава има, че тя е на всички етажи, че е без цвят. Хората искат не само говорене, те искат да видят и резултати, обобщи журналистката.

Според Георги Киряков гражданите приемат за по-правилно президентът да назначава шефа на антикорупционния орган, защото президентът е с повече тежест в обществото, с по-висок рейтинг и няма съмнение за корупция.

Това е трети мандат на ГЕРБ, в който се тиражират много съмнения в корупция. И програмата за саниране, и асфалтирането на пътищата са генератори на голяма корупция. Затова обществото очаква президентът да е водещата фигура - той да е човекът, който да бори корупцията, обясни политологът и допълни, че за да се премахне корупцията, трябва да се премахне администрацията и да се ускори въвеждането на електронното управление.

За да се премахне корупцията, трябва да се премахне бедността най-вече, реагира Първан Симеонов.

Това с корупцията е дълъг процес... Това няма да е бърз процес по няколко причини. Първата е много проста - бедността. Втората - корумпираните трябва да борят корупцията. Нали не мислим, че партиите са нещо много различно от корупционни схеми?! Следващото много важно - има две непримирими визии, които звучат еднакво легитимно. И понеже има ярки управляващи и ярка опозиция за пръв път от много време, те се сражават. Това сражение създава още едно усещане за безизходица. Нещо повече - този Консултативен съвет беше покрит със свръхочаквания. Нека не забравяме, че той е консултативен, а решенията се вземат в парламента, подчерта Симеонов.

На въпрос на "Алфа рисърч" дали Консултативният съвет по национална сигурност ще вземе полезни решения с "да" са отговорили 50,8% от запитаните. "Не" са дали като отговор 48 на сто, а 1,2 от анкетираните са без мнение.
Занимават ли се политиците с важните за обществото проблеми? На този въпрос на "Алфа рисърч" 20,9 на сто от запитаните отговорят положително, 78,7% отговарят с "не", а 0,4 нямат мнение.

На въпрос на "Алфа рисърч" за темите, които трябва да бъдат приоритети на политиците, 90,6% от анкетираните посочват съдебната реформа и борбата с корупцията, 88,6 на сто - състоянието на здравеопазването, 81,5 - увеличаването на пенсиите и заплатите.
Стигна ли до полезни решения Консултативният съвет по национална сигурност? С този въпрос "Алфа рисърч" тества обществените нагласи преди и след предаването. С "да" отговарят 50,8% преди предаването, а след него - 39,2. "Не" е отговорът на 48 на сто преди дискусията в "Референдум", а след него - процентът нараства на 50,1. Хората без мнение преди предаването са 1,2%, а след него вече са 10,7.

Гледайте "Референдум" всеки вторник от 21:00 часа по БНТ1!

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад