Започна ли нова Студена война заради случая "Скрипал"?

Започна ли нова Студена война заради случая Скрипал?
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Георги Киряков

Първан Симеонов, политолог, "Галъп интернешънъл": "Всичко, което бих посъветвал българското правителство е да търси онези политики, които ще минимизират напрежението. Българското правителство днес го разбира като мека позиция към Русия. Още не знаем дали това е правилното или неправилното, но знаем едно - по този начин те ще спечелят общественото мнение тук в България, защото общественото мнение тук в България, като че ли в такива моменти харесва снишаването."


Даниел Смилов, политолог: "Ключово важно в тази ситуация е да защитим по най-добър начин нашия национален интерес и моето безпокойство е, че може би това не става точно в момента. Ние не удовлетворяваме очаквания на нашите партньори, ние имаме интерес от обща европейска позиция и ние изпадаме в ситуация, в която нашата позиция се разминава с позицията на основните ни партньори. Факт номер 1 от сегашната ситуация е, че на практика България взе позиция, която е сравнително маргинална и която се разминава наистина с това, което основните ни партньори в Европейския съюз и НАТО правят. Факт номер 2 е, че ние избрахме да не се присъединим към това ядро на основания, които са всъщност 1 към 1 основанията и аргументите на руската страна, че няма достатъчно доказателства и това на практика е руската позиция по темата." Той се опасява, че последица от това решение е, че България се самомаргинализира в ЕС.

Димитър Гърдев, експерт по международна сигурност: "Аз се присъединявам към тази оценка, че трябва да разделим каузата на две. Едното, това е криминалният му елемент, и другото, това е политическата риторика. Както виждаме към разследването и водените процесуално-следствени действия в момента има абсолютна неяснота, но към политическите оценки имаме абсолютно ясна позиция. България с нейната позиция не означава, че се е разминала или се е разграничила от позицията на Европейския съюз. Ние подкрепихме това становище, което беше изразено в Брюксел и същевременно всяка една държава, трябва да имаме това предвид, сама решава каква ще бъде мярката в двустранните отношения, защото подчертавам това да изгониш дипломат, това е снижаване на нивото на отношенията. Другото, което искам да подчерта е, че, както и вашите зрители очакват, този казус ще е дълъг, ще има развитие и ще имаме възможност тогава да коригираме също нашата позиция. Нашата позиция не се отличава от общата позиция на ЕС, защото ЕС отзова за консултации своя посланик в Русия - това е същото, което направи и България."

Петър Чолаков, политолог: "На думи ние сме изразили солидарност, само че тук трябва и на дела да се прояви солидарност. Ситуацията с опита за отравяне или за убийството на г-н Скрипал и на неговата дъщеря Юлия, компетентните органи ще се произнесат, препращат директно към чл. 5 от договора, върху който почива НАТО. Това са думи на бившия заместник-главнокомандващ на въоръжените сили на НАТО ген. Александър Ширев, които той каза преди десетина дена по "Дойче веле". Позицията на България е конюнктурна. България не трябва да се прави на интересна. Ние трябва да заемем своята позиция като страна, която е член на НАТО. В момента от държавите, които са от бившия Източен блок, само Словакия е тази, която се дърпа. Румънците символично изгониха един. Не съм за това България да бъде послушна, нека да защитаваме своя национален интерес, но имайте предвид, че в крайна сметка никой няма да заплаче за нас, ако България напусне НАТО или ЕС. Не че виждам такъв сценарий, но когато си влязъл в някакъв клуб, трябва да бъдеш така добър и да поемаш своите ангажименти."


Георги Киряков, политолог: "Естествено, че ние имаме традиционна политика по отношение на такива казуси сериозни и тя е от типа винаги с Германия, никога срещу Русия, обаче тук ключовата дума, която беше използвана, беше "солидарност" и другата разбира се е "доверие". Аз искам да попитам солидарност с кого. С една Великобритания, която в момента маха за сбогом на ЕС общо взето от Албиона. Или солидарност с една Германия, която от една страна политически се солидаризира с Великобритания, но икономически се солидаризира с Русия, като казва: "Ние Северен поток ще до реализираме, няма никакъв проблем" и освен това, мисля, че новият външен министър на Германия каза: "Ами да заповядат руснаците да си възстановят парата, т.е. нови хора да поканят на мястото на тези изгонените от Германия. Или пък солидарност с позицията на Съединените щати, която изгонва 60 дипломата и след това каза: "Може да се възстановят тези дипломати, няма никакъв проблем", и естествено Тръмп кани Путин на гости във Вашингтон. По отношение на доверието - какво доверие може да имаш на хора, които не дават никакви доказателства."
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад