Защитава ли държавата интересите си в казуса с КТБ?

Защитава ли държавата интересите си в казуса с КТБ?
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Тази вечер в "Референдум": Защитава ли държавата интересите си по най-добрия начин в казуса с КТБ? Ще бъдат ли върнати парите от необслужваните кредити, раздадени от банката? Заради законови празноти ли възникна проблемът или защото държавните институции не упражниха правомощията си?

В студиото дискутираха:

vlcsnap-2015-03-31-21h14m56s20Данаил Кирилов, председател на Правната комисия в парламента, депутат от ГЕРБ: - Трябва да направим всичко възможно да установим истината и то в максимално пълен обем. С оглед специфичния субект - банка в несъстоятелност - възникват множество въпроси, които касаят достъпа до определени данни, наличието на банкова тайна и нейното респективно преодоляване в този случай. Нашите усилия досега са били насочени да се установят фактите, да се вземат верните решения, да се предприемат необходимите и спешни действия, за да се охрани имуществото на банката в несъстоятелност, включително да се охранят интересите на отделните вложители, включително и да защитим интересите на държавата, тъй като държавата пое чрез Фонда за гарантиране на вземанията, разплати задълженията към третите лица и трябва да си попълни Фонда.

vlcsnap-2015-03-31-21h15m43s241Румен Гечев, заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси и член на Временната комисия за КТБ, депутат от БСП - лява България: - Основните задачи на Временната комисия за КТБ са две. Първо да установим кои държавни институции и поради каква причина те не са успели да изпълнят своите функции, които са им вменени ор Българската конституция и от законите, тъй като през тези 5-6 години, особено през последните 4-5 години в КТБ са станали нещата с източването, защото Банковият надзор и други държавни институции не са си били на местото - основно БНБ и Банковият надзор, тъй като по конституция носят отговорност за регулирането и контрола върху банковата система. Комисията трябва да види къде са пробойните, защо са допуснати и да стане така, че да не се случи за трети път, тъй като това, което става с КТБ, стана и през 1996 г., но явно не сме си взели поука. Второ тази комисия трябва да направи така, че да видим необходимо ли е да се правят законодателни промени, така че държавата, изпълнявайки тези две основни задачи, да направи необходимите законови промени, така че държавата от една страна да си върне парите, които е вложила по решаването на проблема, и втор - да не се допуска трети път да бъде измамена държавата чтрез нерегламентирани и незаконни действия.

 vlcsnap-2015-03-31-21h17m34s72Мартин Димитров, заместник-председател на ПГ на Реформаторския блок и член на Икономическата комисия в парламента: - Ако ние не доведем докрай проверките, разследването за КТБ, има опасност хората, които са замесени в тази афера, да я повторят в бъдеще. Ние нямаме друг избор, освен да гоним истината докрай, ако не искаме това да ни се случи пак някъде в бъдещето. Може да не е в банковата сфера, може да е някъде другаде, но схемата да е подобна и да става въпрос за източване. Аз не съм доволен от скоростта и ще кажа няколко конкретни неща, които можем да направим. Първото много конкретно нещо е Сметната палата в своя нов състав ан ръководство трябва да направи одит на Банков надзор на БНБ, т.е. да провери точно защо това се е случило, защо Надзорът не е работил, кой се е провалил. Аз съм го подготвил това искане, то ще бъде внесено съвсем скоро в парламента и вярвам, че поне колегите от ГЕРБ ще подкрепят, а може би и другите парламентарни групи. Другото много конкретно нещо - с отнемането на лиценз, говорих с много юристи, банковата тайна е преодоляна и можем да видим конкретните получатели на кредити. Защо искам това да стане публично - кредит по кредит, компания по компания? Банката е източвана през кредитите. Това е ясно. Това е начинът, по който тези пари са взети и не са върнати. Ако видим кои компании по колко пари са взели и цялото гражданско общество, медиите започнат да се занимават с тази тема - компания по компания - ще напреднем много бързо. На трето място ни е нужно международно разследване и българско разследване да проследи къде са отишли тези пари.

vlcsnap-2015-03-31-21h18m14s203Йордан Цонев, председател на Икономическата комисия, член на Комисията по бюджет и финанси и Временната комисия за КТБ, депутат от ДПС: - Ние от ДПС сме за това и най-последователно 4 законодателни промени сме внесли да стане ясно всички кредити необезпечени кои фирми са ги вземали, къде са отивали финансовите потоци. даже последният закон, който внесохме в първия ден на този парламент, всъщност предвиждаше точно такива мерки. Ако можем да преодолеем банковата тайна, ще разберем и детайли. Искам да кажа, че дори без да сме преодолели банковата тайна към този момент ние знаем от три големи одититорски фирми, че 70% от кредитния портфейл, който е около 5 милиарда лв., е необезпечен и е отишъл при дружества на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев. Ние знаем от одитния доклад на кого са дадени необезпечените кредити и от вчерашно интервю на мажоритарния собственик има и признание, че това е бизнес моделът на банката.

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад