Засилва ли България позициите си в региона?

Засилва ли България позициите си в региона?
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Различни събития от последните дни оставят впечатление за противопоставяне между институциите в държавата, политическите сили и хората. Изглежда така, че в момента трудно можем да намерим тема, по която да не се събуди разгорещена дискусия – от това какви изтребители да купим и какви да са отношенията ни със съседните държави, до това каква да е съдбата на паметника пред НДК.

Според вас какви са отношенията между президентството и правителството – по-скоро отношения на взаимодействие или по-скоро на противопоставяне? Това беше въпросът, с който "Алфа Рисърч" тества обществените нагласи в предаването "Референдум".

Проблемът е в това, че има теми, за които никой не иска да дебатира и затова скандализираме всички други теми. Когато една тема е скандализирана, това означава, че тя изглежда като междуличностен скандал. Това потапя истинският проблем. Докато скандализираме проблемите, няма да ги решим. Това заяви политологът доц. Антоний Гълъбов.

„По всички теми напоследък чуваме противоречащи интерпретации – от паметника пред НДК, през самолетите, Яне Янев, до случая с Мирослав Боршош. Това означава, че има някаква измамна безметежност около правителството”, коментира Първан Симеонов от „Галъп интернешънъл”. Според него всичко, с което се занимаваме напоследък, изглежда маловажно. Вдигат се димни завеси, които отвличат вниманието от реалните проблеми.

Президентът влезе в нова политическа роля. След встъпването си в длъжност, при съставянето на служебното правителство, той беше рефер в мача между ГЕРБ и БСП. В момента президентът Радев започва да играе самостоятелен субект в нашата политическа система, крило, а не балансьор. Това е нова политическа роля за президента, изтъкна Димитър Ганев.

Според журналиста Мира Баджева противопоставянето, търсенето на сблъсък на всяка цена, се наблюдава в медийния живот. „Влияят си взаимно от една страна хората, които си говорят през медиите, а от друга – политиците влияят на журналистите да се настървяват помежду си. Агресията е голямата болест, с която трябва да се занимаваме. Президентът Радев в момента вкарва много повече емоция в начина, по който коментира събитията, отколкото Борисов”, обясни тя.

„Демокрацията изисква дебатиране на всякакви теми и е нормално да има спорове по различни въпроси, свързани с националната сигурност, социалната сигурност, международните проблеми“, подчерта анализаторът Георги Киряков. По думите му всяка една тема паралелно може да бъде разисквана и трябва да бъде разисквана. И да се намери решение по нея.

Все по-често сме изправени пред на пръв поглед маловажни явления, които са симптоми на много съществени проблеми. Скандалът НДК показва колко непрофесионално и безотговорно е подходено към българското председателство – с голямо закъснение и много лоша организация в сравнение с Естония, каза политологът проф. Александър Маринов.

Гледайте целия дебат във видеото!

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад