Завръщането на мистър Рипли

Неговият живот е да живее живота на другите...Трилър

Държава: Германия, Франция, Великобритания
Година: 2005
Времетраене: 101 минути
Завръщането на мистър Рипли
За продукцията

По романа на Патриша Хайсмит

Режисьор Роджър Спотисууд

В ролите: Бари Пепър, Алан Къминг, Джасинда Барет, Клеър Форлани, Уилям Дефо и др.

Том Рипли - патологичен гений с измамна външност в услуга на живота и... смъртта.

След катастрофа и смърт на млад художник в Лондон, неговият изобретателен американски приятел прикрива инцидента и заема мястото му в живота...

След Ален Делон, Денис Хопър, Мат Деймън и Джон Малкович, Бари Пепър е петият хамелеон в ролята на Рипли.

Повече от 10 години след смъртта й, Патриша Хайсмит продължава да вдъхновява криминалния жанр в киното. Първият й роман "Непознати във влака" е екранизиран от Алфред Хичкок, но голямото й завещание е аморалното психопатично създание Том Рипли - герой на пет книги, първата от които е филмирана през 1960г. от Рене Клеман в "Под яркото слънце" с Ален Делон и 39 години по-късно от Антъни Мингела в "Талантливият мистър Рипли" /1999/ с Мат Деймън. Третата книга от поредицата - "Играта на Рипли" е адаптирана през 1977г. от Вим Вендерс в "Американският приятел" с Денис Хопър и през 2003г. от Лилиана Кавани в "Играта на Рипли" с Джон Малкович.

Бари Пепър е петият "Рипли" по втората книга на Хайсмит, където болният гений е повече подземен играч, който служи за катализатор на своите приятели, елегантно подтиквайки ги към разкриване на първичните инстинкти.

Заснет в Европа с разточителни кадри от оператора Пол Сароси, "Завръщането на мистър Рипли" е пред висока летва за главна роля след актьорските имена преди него. Спорно е доколко интерпретацията на Бари Пепър, режисиран от Роджър Спотисууд, е вярна с литературния първообраз, но това е допустимо в препредаването на едно творение с друго. Смъртоносният снайперист от "Спасяването на редник Райън" не изглежда толкова убедителен, но може би това е и намерението на екипа.

Рипли е изключен от Академията по драма за неприлежание и неплащане на обучението си, но в замяна на това има приятели: неувереният художник Бърнард, актрисата Синтия с нейното талантливо гадже Дъруат и художественият ценител Джеф.

В нощта на първата изложба на Дъруат, Синтия отказва предложението му за брак и впоследстие той катастрофира пиян на пътя. Рипли решава да покрие смъртта, като извлече максимална полза от картините, заемайки мястото му. Користният дилър Джеф е доволен, както и Синтия, която отдавна не вижда бъдеще във връзката си с Дъруат. Само Бърнард изпитва известно безпокойство, но неговата съвест е сексуално успокоявана от Синтия, така че да фалшифицира все повече "оригинали". Рипли флиртува с богатата френска наследница Елоиз, докато всички забогатяват от експертните фалшификати на Бърнард, но американският колекционер на картини Мърчисън вече държи под око "производството"...

Златна Романова