Зелена светлина - 24 ноември 2014: Къщи оригами

Зелена светлина - 24 ноември 2014: Къщи оригами
В предаването
Всички броеве

Дошло ви е до гуша от сградата, в която живеете? Не е достатъчно светло или пък вече се нуждаете от по-голяма къща? Няма проблем. Стените веднага ще заемат желаната от вас форма. Лесно е, но за съжаление, това ще се случи в бъдеще. Засега идеята е реализирана само в Университета в Барселона. Няколко студенти успяха да създадат къщата на бъдещето, вдъхновени от природата и от изкуството оригами.

Арети Маркупулу, студент: "Ние можем да вземем къщата си с нас, като животните. Можем да я трансформираме в каквото поискаме. Можем да я сгънем и, когато ни е необходима, просто да я разгънем."

Да, след няколко десетилетия сградите ще се строят по този начин. Поне такава е визията на студентите от Барселона. След дълги проучвания те открили материала, с който могат да се строят подобни къщи.  Това е полимер, който буквално "запомня" определени форми и състояния.

Ече Танкал, студент: "Опитвахме се да намерим най-подходящия материал, който от еластичен да става твърд. И той да бъде основният елемент, от който да бъде изградена сградата. Така стигнахме до този полимер. За нас беше истинско предизвикателство да открием как точно действа, защото нашата цел беше сградата не само да променя формата си, но вече променена да може да я запази."

Тайната е в числото 62. Или по-точно 62 градуса по Целзий. При тази температура  полимерът става еластичен. Тогава може да се промени формата на сградата. Две минути по-късно обаче, когато температурата започне да пада, материалът губи еластичността си и става твърд.

Рамин Шамбаяти, студент: "Чрез нагряване на всеки възел,  материалът започва да омеква и тогава чрез издърпване или свиване, конструкцията може да придобие желаната форма. И когато се охлади, материалът ще запази желаната форма."

Полимерът се нагрява директно чрез  електрически проводници. Когато температурата достигне 62 градуса по Целзий, се включват дроновете. Прикрепени към конструкцията с кабели, те започват да летят около нея и да я дърпат, докато тя придобие желаната форма. Летящите апарати обаче имат точно две минути, за да изпълнят мисията си.

Звучи като фантастика. Но за студентите от Барселона е сбъдната мечта. Осъзнават, че трябва да минат много години, докато хората започнат да живеят в къщи, които се сгъват и разгъват, променят формата си и могат да бъдат пренесени навсякъде. И все пак вярват, че един ден това ще се случи. За да превърне строителството в по-чист процес, който пести материали и енергия.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад