Зелена светлина на фокус - 16 септември 2014

Зелена светлина на фокус - 16 септември 2014
В предаването
Всички броеве

Красиви фасади, зад които се крие мрачен и студен интериор. Липса на топъл уют и енергийна ефективност. Не само българските постройки губят непростимо много енергия. Това е проблем на повечето сгради в Европа, строени преди 70-те години на миналия век.

"Тези сгради са строени в период, когато не се мислеше за енергийна ефективност, за топлинна и звукова изолация. Тогава тези критерии не бяха приоритет. Но днес нещата се промениха. Сега спешно се нуждаем да подобрим архитектурното наследство на Европа. Трябва да създадем нова система, да променим тези сгради, за да са енергийно ефективни", каза архитектът Емилио Пицца.

Това не е обикновена строителна площадка, а научна лаборатория, която трябва да даде решение за подобряване на топлинната изолация на сградите и за намаляване на сметките за отопление. Емилио Пицца заедно с няколко други европейски учени са разработили изолационни покрития за стари сгради. Сега правят подбор на най-добрите.

"В основата на тези изолационни материали има три слоя полиестерни влакна. Предполагаме, че те могат да създават отлична изолация. А това е друг материал, по-тънък, изграден е от един вътрешен слой влакна и текстилна обвивка от двете страни. Този пък най-евтиният от трите изолационни материала; направен е от перлит. Той е по-тънък, защото перлитът има висока топлопроводимост", обясни физикът Карим Граци.

Новите изолационни материали минават проверка в историческата сграда на Политехническия университет в Милано. Построена е през 1965-та година. Сега стените й са покрити със сензори, които дават информация как действат различните видове изолация.

"Сензорите измерват температурата, влажността и топлинните потоци в три точки: от външната страна на сградите, за това имаме поставени сензори на фасадата; в пукнатините на стените и от вътрешната страна на стените. Датчиците, разположени на фасадата измерват и нивата на радиация и скоростта на вятъра. Когато направим анализ на всички тези данни, ще разберем колко топлина се губи и как действат различните изолационни материали. Благодарение на резултатите ще създадем математически модел, който ще ни помогне да разберем как действа всеки матириал при различните климаични условия", разказа Габриел Мазер.

Ще мине време, преди тези материали да бъдат въведени масово. Създателите им, обаче, са убедени, че скоро цените им ще станат достъпни.

"През последните години наблюдаваме увеличаване на търсенето на изолационни материали. Оптимисти сме за пазарното бъдеще на тези материали", сподели производителят на изолационни панели Марко Преда.

С тях красивите сгради на Европа ще получат допълнителен живот, плюс повече топлина и уют. Особено през студените и влажни месеци.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад