Земя

Неподелимото в продадената душа..

Държава: България
Година: 1956
Времетраене: 100 минути
За продукцията

Драма


По едноименната повест на Елин Пелин

Сценарий: Веселин Ханчев

Режисьор: Захарий Жандов

Оператор: Бончо Карастоянов

Музика: Любомир Пипков

В ролите: Елена Хранова, Стефан Петров, Кунка Баева, Борислав Иванов, Любомир Бобчевски, Никола Дадов, Николай Дойчев, Любомир Бочевски, Трифон Джонев и др.

Брак по сметка продължава с вражда между двама братя за останалата неподелена земя.

Българско село преди Първата световна война.

Еньо- млад и богат селянин, е влюбен в Цвета - красива, но бедна девойка. Готов да се задоми, той не отказва на брат си Иван и жена му да уредят годежа. Дъщерята на селския чорбаджия - гърбавата Станка, е влюбена в Еньо. Разбирайки за годежа на двамата млади и предстоящата им сватба, Станка се поболява. Нейният роднина Бъзунека решава да й помогне, като често навестява Еньо и непрекъснато му говори за земите и богатството, което ще наследи чорбаджийската щерка. Завладян от неутолимата страст за земя, Еньо изменя на сърцето си и заради имотите на Станка разваля годежа си с Цвета.

Отчуждава се от брат си Иван и жена му. След сватбата със Станка нивата на Еньо се увеличава, но в средата й остава малко парче земя, което принадлежи на брат му. Еньо непрекъснато го моли и уговаря да му продаде и този имот. Иван не иска да продаде земята заради дъба, здраво хванал корени в нея и станал символ на целия им род.

Накрая, след дълги увещания, Иван решава да отсече дъба, но не отстъпва земята. Еньо го издебва, когато отива сам на нивата и го удря с камък по главата, а после бута дървото върху тялото. Иван остава жив, но осакатен за цял живот. Никой не успява да разбере, че е имало опит за убийство. Осъзнавайки стореното, Еньо побягва, оставайки сам с изгарящата душата му тайна. Подивял от мъка се пропива...