Жертвоприношение

Кое е "по-скъпо" - войната или мирътМистична драма

Държава: Швеция, Франция, Великобритания
Година: 1986
Времетраене: 149 минути
Жертвоприношение
За продукцията

Сценарист и режисьор: Андрей Тарковски

В ролите: Ерланд Йозефсон, Сюзан Флийтуд, Алан Свен Уолтър, Томи Челквист, Валери Мерес, Гудрун Гисладотир, Свен Волтер, Филипа Францен, Пер Калман и др.

Андрей Тарковски отново снима авторско кино в библейски сюжет, пренесен някъде на картата във времето ....

В началото на нова световна война един човек търси начин да възстанови мира и получава съвет да принесе жертва. Каква да бъде тя - имущество, душевност или самият живот? Какво би задоволило Всемогъщия господар, ако той съществува...

"В началото бе словото... Защо?"

Тема във филма на Тарковски е вярата и спасението. Този път обаче се появява съмнението . Колко знае човекът и какво може да посвети на този свят, нещо по-голямо от самия живот...?

Както е характерно за автора, в сюжета се отразяват неговите личните преживявания - с носталгия по родно място, с горчивина от семейна раздяла, в размисъл за движещи сили и в търсене на друг екзистенциален смисъл извън битието...

Тайни от снимачния процес разкриват, че персонажът с пощальона Ото е в памет на Анатолий Солоницин - любим актьор на режисьора. Идеята за филма била от ненаписан сценарий на Братя Стругацки - "Вещица". Тарковски дълго време търсил място за ужасен катаклизъм.

Намерил го там, където по-късно бил застрелян шведският премиер Улф Палме. Съвпаденията нямат специален смисъл, само статистически. Пожар налага преснимането на самата сцена с пожар. Кадрите в целия филм били преброени.

Съвременници откриват изпреварваща времето си кинематография и послание във филмите на Андрей Тарковски. Никой не е пророк, но има предтечи. Сложният библейски размисъл на "Жертвоприношение" е развит във фабула с друга стилистика от Ларс фон Триер в "Антихрист"

*Златна Романова


Сюжет

Александър - журналист, бивш актьор и философ, разказва на малкия си син колко е разтревожен от загубата на духовността в човечеството. На 40-годишния му юбилей сред гостите е и особнякът Ото, местен пощальон, който колекционира необясними събития.

Ото подарява на Александър оригинална карта на Европа от края на ХVІІ век – много скъпа вещ. По думите на Ото, всеки подарък е жертва. Междувременно започва Трета световна война. За да спаси хората, които обича, Александър трябва да принесе жертва. Отчаян той се обръща в молитва към Бог, предлагайки му своя залог за мир...


Награда от БАФТА за най-добър чуждоезичен филм /1988/;

Номинация "Златна плама", Награда за оперторско майстроство на Свен Никвист и Наградите на критиката и журито з афилам на Андрй Тарковски от Филмовия фестивал в Кан /1986/

Награда "Златен клас" за филма на Андрей Тарковски от Филмовия фестивал във Валядолид /1986/