120 удара в минута

Ускореният пулс на закъснелите активисти

Държава: Франция
Година: 2017
Времетраене: 137 минути
120 удара в минута
За продукцията

Драма

Режисьор: Робен Кампийо
В ролите: Науел Перес Бискаяр, Арно Валоа, Адел Аенел, Алоиз Соваж и др.

Активисти на групата Акт Ъп /ACT UP/ в Париж изискват действия от Правителството и фармацевтичните компании за борба с вируса на СПИН, отнел неизброими животи в началото на 90-те години на ХХ век.

Режисьорът Робен Кампийо пише сценария за този филм със своя партньор Филип Манжо, възоснова на техните лични преживявания.

СЮЖЕТ

На среща на групата "Акт Ъп" членовете й дискутират действията и стратегията си. Поканени са и новоприети. Сред тях е и ХИВ-позитивният Натан, който е привлечен от прямотата на лидера Шон. Паралено с участието на Натан в групата, предимно с акции в медицински лаборатории, училищни дворове и политически митинги, се развива и интимната му връзка с Шон.

"120 удара в минута" заинтригувал Френското правителство като образователен материал, но режисьорът отказал употребата на филма с такава цел. Заглавието, освен до сърдечния пулс, се отнасяло и до модерния ритъм на "хауз-музиката" през 90-те години на ХХ век.
Режисьорът Кампийо провеждал кастинг за гей-актьори в ролите, в продължение на 9 месеца.

За участие бил поканен и солистът на "Бронски Бийт" - Джими Самървил, който отказал да се снима. Бюджетът на продукцията от 5 милиона долара нараснал заради популярността на режисьора и екипа в мрежите. Името на Продуцентската компания е избрано в чест на Пиер Берже и се нарича "Филмите на Пиер".

"120 удара в минута" е Официалното предложение на Франция в Номинациите за чуждоезичен "Оскар". Филмът е и сред трите финалисти за Наградата "Лукс" на Европейския парламент, а в Официалната селекция на Фестивала в Кан, като член на журито, Педро Алмодовар открито поставя въпроса за представянето на този "спорен филм".

*Картината съдържа документални кадри от миналото и фотография на болния от СПИН Кени Рамзауер с партньора му Джим Бриджис.

Скандиращият френски "вик" /с филм/ за помощ на болните от СПИН изглежда истеричен, параден и бутафорен, пресъздавайки транссексуален шум с голямо закъснение - 24 години след хита "Филаделфия" /1993, реж. Джонатан Дем, с Том Ханкс и Дензъл Уошингтън/, появил се на екран в "окото на кризата", със сериозен мотив и сюжет.

!!!!!NB

До днес реални данни за жертвите на СПИН липсват. "Световно здравно" обяснение за произхода и разпространението на заразата също няма. С "хуманната отговорност" в политиката се спекулира, на разни нива и по сметка, без грижа за жертвите.

Златна Романова

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад