Архивът на Аспърн

Страстните демони на романтизма. Поетично-сексуална игра или просто - разврат.

Държава: Великобритания, Германия
Година: 2018
Времетраене: 110 минути
Архивът на Аспърн
За продукцията

Драма

Режисьор: Жулиен Ланде

В ролите: Джонатан Рис Майерс, Ванеса Редгрейв, Джоули Ричардсън, Лоис Робинс, Попи Делевинг, Морган Полански, Джон Кортажарена, Барбара Майер, Алесандро Бресанело, Никола Хау, Алис Офрей и др.

СЮЖЕТ

Единствената тъмна краска в живота на талантливия поет Джефри Аспърн е неговата странна и ранна смърт.

Поезията му е вълнуваща, с неговата муза от младежките години - Джулиана Бордеро. Днес тя живее в голям самотен замък във Венеция. Неясно защо, но американският журналист Мортън Винт живо се интересува от нейните интимни писма.

За да стигне до тях, сменя самоличността си и пристига в дома й. Представя се за поет и се сближава с племенницата й. Старата Джулиана е водила доста свободен живот, както признава, "много по-добър" от този на преданата Тина.

Журналистът-поет е обсебен от идеята да получи това, което иска и стига до условие, което не може да приеме.

Джулиана Бордеро се надсмива над неговата амбиция, осланяйки се на това, че "истината принадлежи на Бог", докато опияненият Мортън преживява историята й, в която няма друг скрит смисъл освен изобилна еротика, повече отколкото биха понесли не само враговете на пуританите, но дори и сексманиаците.

ИСТОРИЯТА И ЛИТЕРАТУРАТА

Реален или измислен е образът в първия малък английски роман на американския писател Хенри Джеймс ..., който свързва негова истинска среща със светска история, за която той само е чувал, но не е участвал.

Истинската среща на Хенри Джеймс е с Констанс Фенимор Улсън във Флoренция. На нейните загатнати намерения с покана за интимна връзка, той не отговаря. Констанс е прототипът на героинята му Тина в романа, по който е създаден филмът.

Главната героиня в историята, с романния образ на Джулиана Бордеро, е реалната красавица от епохата на романтизма - Клер Клермонт.

Клер е доведената сестра на Мери Шели и споделен интимен партньор на семейната писателска двойка Мери и Пърси Шели, както и във връзката между Пърси Шели и Джордж Байрон. Двата транссексуални триъгълника се свързват в романа "Архивът на Асперн".

Предполага се, че Хенри Джеймс не се е срещал с Клермонт, а е създал нейния образ по слухове и с въображение, но нейната история е действителна отпреди век и половина.

Този филм се появява осем години след разкритията, публикувани във в."Гардиън" през 2010, със заглавие: "Любовница на Байрон и Шели си отмъщава от гроба". Новината е за ръкопис с признания на Клер Клермонт, в които тя описва времето, когато е била едновременно любовница на Мери Шели и Пърси Шели, както и на Джордж Байрон и Пърси Шели.

Клеър е имала деца и от двамата романтици, но е изоставена. Биографите на поетите се съмняват в автентичността на ръкописа от три страници, съхраняван в Нюйоркската обществена библиотека. Експертизата доказва неговата автентичност.

Под ударите на истината попадат двама от славните британски поети, за чийто хомосексуализъм никой не е неосведомен, но за подгряващата либидото и вдъхновението им жена сведенията са по-малко.


Техните еротични игри се крият в така желаните и недостъпни писма в "Архивът на Аспърн".

"Скандалните приключения на лорд Байрон"

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад