Бадемът и морското конче

Как преминава грижата в днешния ден за близките, останали без спомени

Държава: /Великобритания
Година: 2013
Времетраене: 90 минути
Гледайте по БНТ 1 на: 02.08.2024, 23:30
Бадемът и морското конче
За продукцията

Драма

Режисьори: Селин Джоунс, Том Стърн
В ролите: Ребел Уилсън, Шарлот Генсбур, Трине Дирхолм, Селин Джоунс и др.

ФАБУЛА

Археоложка и архитектка се опитват да живеят в настоящето, докато техните половинки страдат от мозъчни травми и не осъзнават времето и състоянието си...

ФИЛМ

Британската драма "Бадемът и морското конче" е режисьорски дебют на Селин Джоунс и Том Стърн, в адаптация по пиеса на Кейли О'Райли. Темата е за преживяванията на пострадалите от мозъчни увреждания и на техните близки, които живеят с тях въпреки промените в състоянието им. Професиите на главните героини са символично подбрани, продължението е с нови хомосексуални отношения.

В главните роли са Ребел Уилсън и Шарлот Генсбур.
*Филмът, който се разпространява от 2013, печели награда от Фестивала на Британското и Ирландско кино в Северозападна Франция след 9 години - през 2022.

СЮЖЕТ


Археоложката Сара се опитва да се справи със съпруга си Джо, който е бил подложен на мозъчна операция. Две години по-късно той не създава нови спомени, реагира импулсивно и "невъздържано", което често се превръща в атракция на публични места.

Сара все още обича съпруга си, въпреки че "той не е мъжът, за когото се е омъжила". Уморена от грижите, тя решава да го настани в клиника при доктор Фалмър. Инструкцията за постъпване е кратка - "опаковайте багажа, ние ще подготвим стаята".


Шест месеца по-късно Сара се събужда в хотелска стая, прекарала нощта с жена. Жената е Тони - архитектка, чиято партньорка - музикантката Гуен - също е настанена в клиниката, с мозъчни травми след катастрофа, и също трудно се връща в спомените си.


Архитектката Тони и археоложката Сара стават близки в настоящето, докато близките им Гуен и Джо губят миналото, но също се срещат в... клиниката. После всеки продължава по пътя си...

НАГРАДА
Награда на журито от Фестивала на Британското и Ирландско кино в Динар, Бретaн, Сeверозападна Франция (2022)

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад