Бездуховност

Революция в Лукса!

Държава: Русия
Година: 2012
Времетраене: 100 минути
Бездуховност
За продукцията

Трагикомедия

По роман на Сергей Минаев
Режисьор: Роман Пригунов
В ролите: Данила Козловски, Мария Андреева, Артьом Михалков, Никита Панфилов, Михаил Ефремов и др.

Той харесва секса, алкохола, кокаина, клубовете, но май е отегчен и да излезе от този ритъм не е лесно, но е възможно...

Макс е 29-годишен бизнесмен, "единствен и изключителен собственик на живота си". Юлия e 19-годишна студентка с кауза, в която той не вярва. Срещата им не е случайна, защото е по роман...

"Бездуховност" е по романа "Бездуховност. Повест за неистинския човек" (2006) на Сергей Минаев, популярен съвременен руски автор. Продуценти на филма са Дмитрий Рудовски и Фьодор Бондарчук.

С "Бездуховност" е открит Международният кинофестивал в Москва през 2012, председателстван от Никита Михалков. Продукцията е подкрепена финансово от Фонд "Кино" и Министерство на културата на Руската федерация, така че разиграната предпремиерно "опасност от цензура" - с ограничено разпространение на филма, изглежда фалшива или... рекламна.

В картината на "Бездуховност" действието е динамично и представя живота на малцината презадоволени и отегчени, от които мнозинството трябва да се заинтересува, впечатли, вероятно и да съчувства. На това му се казва "революция в лукса".

Москва в нощните часове. Модни клубове, осветени стъклени офиси, луксозни автомобили, закрити партита, момичета като манекенки и мъже като от Листата на "Форбс". Това е животът на Макс Андреев - почти 30-годишен, банков мениджър в голяма компания. Макс е млад, красив и успешен, и всичко е постигнал сам. Представя се като "единствен и изключителен собственик на живота си", а също и като"разновидност на най-скъпите проститутки, с богат набор от услуги за специални клиенти".

Връзката му със супермодела Елвира е на кориците на всички гланцирани издания, но това никак не го притеснява - напротив, това е част от триковете за популярност и реклама. След една сериозна сделка в компанията го готвят за директор на Руския филиал на голяма френска банка.

Междувременно с прителя му Вадим се включват с крупна сума в собствеността на нов клуб. Макс е презадоволен, активен и не е уморен, а отегчен. Всяка сутрин се събужда с махмурлук след редовния секс с поредната непозната красавица. Първо ненавижда целия свят, после пътува в луксозния си автомобил до офиса, там цял ден пие кафе и се закача със секретарките, докато се опитва да продаде някой измислен проект. Вечерта отива в клуба, напива се, пак сваля някой модел, преспива с нея и на другия ден - същото. В тази силно дозирана инерция надделява апатията.

Тогава среща Юлия - 19-годишна студентка, която "вярва в свободния избор и в онова, което ще промени света за добро". Тя е радикална активистка в Движение за защита на околната среда. Въпреки снизхождението си към тази наивна кауза Макс се преструва на заинтригуван и посещава сбирките на движението заради Юлия.

Привлича го нейната чистота и неподправеност. Между тях няма нищо общо, но привличането е взаимно.

Може би Юлия ще се окаже "неговият билет за друг живот", старият и без това не върви - проектът "Милионерски рай" пропада, инвестициите са фиктивни, а след една глупава шега за дълговете му, Вадим си "тегли куршума".

Истината е, че: "Макс харесва секса, алкохола, кокаина и клубовете. Да излезе от този ритъм с чисто новото си BMW не е лесно". С Юлия има шанс да опита нещо друго или... да се откаже.

PS/ Историята на Макс Андреев продължава с втори филм - "Бездуховност 2", в търсене на най-доброто място на картата за нов живот и с голям подвъпрос - възможно ли е героят наистина да избяга от миналото или... от себе си.

*Златна Романова


Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад