Бикът от Бронкс

"Те искаха да го поставят на колене и с пари успяха"

Държава: САЩ
Година: 2016
Времетраене: 90 минути
Бикът от Бронкс
За продукцията

Биографична драма

Режисьор: Мартин Гиги
В ролите: Уилям Форсайт, Пол Сорвино, Джо Мантеня, Том Сайзмор, Пенелопи Ан Милър, Майк Стар, Робърт Дейви, Джеймс Русо, Наташа Хейнстридж и др.

"Бикът от Бронкс" е история от живота на боксьора Джейк Ламота.

ИСТОРИЯТА

Джейк Ламота е американски професионален боксьор от 1941 до 1954, чиято издръжливост и ожесточеност му носят прозвищeто "Бикът от Бронкс". На ринга Ламота често поемал тежка серия от силни удари, преди да отвърне на противниците си, които не успяват да го нокаутират в 106 професионални боксови мача.

Ламота е роден с името Джакоби, в Бронкс. Боксът го завладява в затвора, когато едва 19-годишен е с присъда за кражба на скъпоценности. Първият му професионален двубой е през 1941, но славата започва от 5 февруари 1943, когато излиза срещу славния Шугар Рей Робинсън. В първата среща Ламота достойно губи, печели във втората. Мачовете между двамата създават легендата, която продължава и с други съперници.

Стратегията на Ламота била да симулира слабост, с която заблуждавал противника. Устойчивостта му на удари се дължала на "желязното чене". Обвиняван е в уредени мачове - с доброволна загуба, за което получава и забрана за участие в продължение на месеци. Води се и процес. Истината за тези игри се крепи на мълчанието със заплахи...

Джейк Ламота се оттегля от бокса през 1954 - с 83 победи, 30 от тях с нокаут, 19 загуби и 4 без съпротива.

Автобиографията му "Разяреният бик" от 1970 е екранизирана след десет години от режисьора Мартин Скорсезе в едноименния хит от 1980, с Робърт де Ниро в главната роля. Продължението на историята излиза през 1986 във втора книга.

През 1990 Джейк Ламота влиза в Боксовата алея на славата. След оттеглянето от ринга боксьорът се включва в други браншове - името му става марка за италианска паста (спагети), появява се и в комедийни роли. Ламота има четири деца и седем съпруги. Умира на 19 септември 2017 във Флорида. Малко преди смъртта си е консултант в създаването на филма "Бикът от Бронкс".

ФИЛМЪТ "Бикът от Бронкс"

Следвайки действителни събития, сюжетът предлага възстановена хроника от живота на Джейк Ламота като световна боксова звезда, но с битките му извън ринга и с близък поглед към сърцето на един шампион... В историята на Ламота, както и на други шампиони, се оказва, че по-опасната игра е около ринга - със залозите и с "бизнеса" в спорта.

В ролята на "Бикът от Бронкс" убедително се изразява актьорът Уилям Форсайт.

*Зрителите могат да сравняват живота на Джейк Ламота в два филма с различни нюанси - в "Разяреният бик" (1980) и в "Бикът от Бронкс" (2016).

Златна Романова

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад