Бикът от Бронкс

"Те искаха да го поставят на колене и не успяха..."

Държава: САЩ
Година: 2016
Времетраене: 90 минути
Бикът от Бронкс
За продукцията

Биографична драма

Режисьор: Мартин Гиги
В ролите: Уилям Форсайт, Пол Сорвино, Джо Мантеня, Том Сайзмор, Пенелопи Ан Милър, Майк Стар, Робърт Дейви, Джеймс Русо, Наташа Хейнстридж и др.

Джейк Ламота е американски професионален боксьор от 1941 до 1954, чиято издръжливост и ожесточеност му носят прозвищeто "Бикът от Бронкс". На ринга често поема тежка серия от силни удари, преди да отвърне на противниците си, които не успяват да го нокаутират в 106 професионални боксови мача.

Ламота е роден с името Джакоби, в Бронкс. Боксът го завладява в затвора, когато едва 19-годишен е с присъда за кражба на скъпоценности. Първият му професионален двубой бил през 1941, но славата започва от 5 февруари 1943, когато излиза срещу легендата Шугар Рей Робинсън. В първата среща Ламота достойно губи, печели във втората. Мачовете между двамата създават легендата, която продължава и с други съперници.
Джейк Ламота се оттегля от бокса през 1954 - с 83 победи, 30 от тях с нокаут, 19 загуби и 4 без съпротива.

Стратегията на Ламота била да симулира слабост, с която заблуждавал противника. Устойчивостта му на удари се дължи на "желязното чене".

Обвиняван е в уредени мачове - с доброволна загуба, за което получава и забрана за участие, в продължение на месеци. Води се и процес. Истината се крепи на мълчанието със заплахи....


Автобиографията му "Разяреният бик" от 1970 е екранизирана след десет години от Мартин Скорсезе в едноименния хит от 1980 (с Робърт де Ниро в главната роля). Продължението излиза през 1986 във втора книга.

През 1990 Ламота влиза в Боксовата алея на славата. След ринга продължава с разни занимания, името му става марка за италианска паста, появява се и в комедийни роли. Има четири деца, седем съпруги. Умира на 19 септември 2017 във Флорида. Малко преди смъртта си е консултант в създаването на този филм.

Следвайки действителни събития, "Бикът от Бронкс" предлага възстановена хроника от бурния живот на Джейк Ламота като световна боксова звезда, но с битките му извън ринга и с близък поглед към сърцето на един шампион...В главната роля убедително се изразява Уилям Форсайт.

Всъщност, в историята на Ламота и други шампиони, по-опасната игра е със залозите и с предателите в "бизнеса", който се върти около спорта.

Зрителите сравняват легендата в два филма - "Разяреният бик" (1980) и "Бикът от Бронкс" (2016).

Златна Романова

Акценти