Битка за риба

Риба или месо! Война за пазари с нови риболовни "мерки" в басейна на Западна Африка

Държава: Русия
Година: 2014
Времетраене: 30 минути
Битка за риба
За продукцията

Документален филм

Режисьор: Наталия Кадирова
Оператор: Ярослав Шуйков
Продуцент: Галина Архипова

Рибата е единственият продукт за пряка и масова консумация, доставян директно от природата. Така е от векове. Рибата не изисква много грижи, сама се храни, трябва само да се улови, замрази и транспортира.

Най-богатият рибен район в Атлантическия океан е край бреговете на Мароко, Мавритания и Сенегал. Всички компании се борят за правото да ловуват тук и битката е равна на морска война - между Китай, Нидерландия, Русия, Исландия, Франция...

На руския траулер "Александър Мироненко" работят 70 души екипаж, сред които и местни африканци, от години, които дори са научили руски език. Риболовният период е 40 дни. В смесения екип се оправят.

За всички най-трудно е в рибните хладилници, където често сменят ръкавиците, защото ръцете замръзват и имат само 20 минути на слънце, горе на палубата, за да се стоплят. С тези особености всички са наясно.


Не е ясно какво се променя в териториални и открити води. Руските кораби са изгонени от Южна Африка и Намибия. В условия на пиратство и жестока конкуренция, се случват случайни или умишлени инциденти, които водят до "затягане на правилата" в Западна Африка - с нови "обвързващи" закони за риболова. Мавританците изискват да има повече африканци в екипажите. Големият удар идва от Шелфовото ограничение за риболов - от 12 на 25 метра, а всички знаят, че рибните видове се събират по крайбрежието.

Сенегал отказва да подпише споразумение. Резултатът е и бойкот от руска страна, в продължение на година. Руските екипажи са подслушвани, затова най-сигурната връзка е сателитната. Зачестяват и изненадващи проверки от нови непознати "европейци", които се представят за французи, но не приличат на такива, а по-скоро на "сборна команда".

Те търсят нарушения и безславно не ги намират. Моряците са сигурни, че действат по чужда поръчка, защото Рибата е конкуренция на търгуващите с Месо и месни продукти. Няма данни за американска намеса, но французите са отдавна в Сенегал, а китайците вече са си построили свой град в Мавритания...

В крайна сметка уловът намалява за всички и големият въпрос е дали рибата не изчезва.


Принципът да се "затягат правилата" в басейна на Западна Африка явно е само за... някои, смятат морските капитани: "Първо увеличават местните в персонала, после ги правят оператори, а след това гонят онези, които са ги обучили"

На борда на руските кораби често се провежда аварийна тренировка, въпреки че големи бури и тревоги тук няма, докато Голямата битка се води на противоположния африкански бряг, а Международната морска война продължава с пълна сила край Северните брегове на Тихия океан.

Златна Романова

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад