Битката между половете

Мачът, който размести спалните на звездите и зрителите..

Държава: Великобритания, САЩ
Година: 2013
Времетраене: 83 минути
Битката между половете
За продукцията

Документален филм

Режисьори: Джеймс Ърскин, Зара Хейс

Това ще бъде мачът на века. Звезда сред жените в американския тенис, Били Джийн Кинг ще излезе на корта срещу бившия шампион и ветеран в мъжката серия - Боби Ригс.

Дуeлът се подгрява медийно, докато двамата състезатели водят лични битки.

Свободолюбивата Били Джийн се бори не само за равенство между половете, а и за своята собствена сексуалност. Съпруга на известния водещ Лари Кинг, тя има хомосексуална връзка с Мерилин Барнет.

Шумният Ригс пък е един от първите самопроизвели се легенди в шоуто и тениса, зависим от хазарта, за сметка на семейството и съпругата си Присила.

Той самодоволно смята, че "Мястото на жената е в леглото, в кухнята и след мъжа".

Докато феминисти, антисексисти и разни полове дефилират по улиците, Боби Ригс и Били Джийн ще изпълнят ролите си в големия спектакъл. Мачът е едно от най-гледаните събития в историята на телевизията, наблюдаван от 90 милиона зрители в целия свят.

Ехото от екрана остава да владее спалните и въображението на хората задълго, но по-големият шум остава скрит и настъпва след това, с последствията и развръзките в живота на активистката Джийн...

Историята от "Битката между половете" е разказана и в игрални филми - първият е от 2001(с Рон Силвър и Холи Хънтър? в главните роли), следващият е от 2017.

Този документален филм се появява между тях и представя не толкова самата игра, колкото реакциите и преживяванията извън терена - на самите участници и на други публични фигури, ангажирани с темата.

Участват: Били Джийн Кинг, Боби Лигс, Лари Кинг, Лари Ригс, Джон Ленън, Йоко Оно, Уолтър Кронкайт, Крис Евърт, Вирджиния Уейд и др.

*NB/ Еманципацията и равните права на мъжете и жените манипулативно се смесват и нямат връзка с мястото на гейове, лесбиийки и трансджедъри, чиято вторична сексуална ориентация няма никаква обществена роля, освен интимно-креватна, но натрапчиво се вменява за "важна" от "неолиберали" и псевдодемократи. Днес статистиката за джендъри,сексисти и антисексисти е особено интересна - по държави и по въпросите за "нови полове", със или без "демокрацията" и Библията (...)

Златна Романова

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад