Блажени Босилков

Почит към мисията на католическия епископ Евгени Босилков

Държава: България
Година: 2001
Времетраене: 30 минути
Блажени Босилков
За продукцията

Документален филм

Сценарий: Александър Недков
Режисьор: Пенка Шопова
Оператор: Пламен Соловей
Продуцент: БНТ - РТЦ Русе

"Блажени Босилков" e документален филм за Монсеньор Евгени Босилков - епископ на Никополската католическа епархия от 1947 до 1952, провъзгласен за Блажен и Мъченик на вярата от Папа Йоан Павел ІІ на 15.03.1998.

За Евгени Босилков разказват: Екатерина Босилкова - снаха на епископа; Луца Велчева- хористка в църквата в с. Бърдарски геран, отец Корадо - енорийски свещеник в Белене, сестра Габриела - племенница на монсеньор Босилков; Митко Караджов - органист в църквата на с. Бърдарски геран от 1952г.; Любомир Босилков - племенник на епископа, отец Асен - енорийски свещеник в с. Бърдарски геран, отец Фернандо Таконе - генерален настоятел на пансионистите в Рим, Италия; Едуард Касиди - префект на Папския съвет в Рим, отец Пиерлуиджи ди Еудженио, Монсеньор Антонио Меннини - Папски унций в България.

Във филма са представени церемониите от ръкополагането на Евгени Босилков за епископ и от провъзгласяването му за Блажен от Папа Йоан Павел ІІ във Ватикана.

Включени са моменти от църковни служби в Русенската катедрала, в църквата "Рождение на Блажена Дева Мария" и спомени от семейния и енорийския живот в католическата общност.

В памет на епископа Луца Велчева изпълнява песен, написана от самия Евгени Босилков.

*Филмът е създаден със съдействието на Никополска католическа епархия, Община Чипровци, Община Белене, Асоциация "Италия - България", Генерално настоятелство на пасионистите в Рим.
Използвани са кадри, предоставени от Ватикана.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад