Блаженият

Вечеря с пророк, който рисува переруди и вижда война ...

Държава: България
Година: 2020
Времетраене: 106 минути
Гледайте по БНТ 4 на: 28.04.2024, 23:00
Блаженият
За продукцията

Драма

По повестта "Боби Блажения и Другия американец" на Емил Андреев

Сценарий: Емил Андреев, Боряна Милушева-Дукова
Режисьор: Станимир Трифонов
Оператор: Кирил Проданов
Музика: Георги Стрезов

В ролите: Александър Тонев, Лорина Камбурова, Параскева Джукелова, Стефан Денолюбов, Любен Чаталов, Цветан Алексиев,Николай Урумов и други.

Продуцент: Пламен Йорданов
Продукция: Inkoms Project

ФАБУЛА

Видения в бъдещето, чиста любов, безценно лекарство и среща с бъдещия президент на САЩ - Джон Ф. Кенеди, се събират в нелеката съдба на младеж, трудно разгадан и белязан като пророк, луд или... гений.

ИСТОРИЯ

"Блаженият" разказва историята на Боби - реален човек, когото писателят Емил Андреев няколко пъти е срещал в живота си, той е протопитът на героя му в повестта "Боби Блажения и Другия американец", по която е създаден филмът. Сервитьорката Катя също е реален персонаж. Истинското й име е Пръвка и живее в ломското село Мокреш.

"Историята е низ от исторически факти, от най-дребните детайли на прототипи и случки, до общоисторическите процеси, които са се развивали в тези три епохи, които обхваща филмът. Истинската история тръгна от самия прототип. Имаше такъв човек в Ломската психиатрия, който беше тих луд и разнасяше вестници", казва Емил Андреев.

СЮЖЕТ

Деветгодишният Боби има странна дарба да вижда в бъдещето. Майка му знае, но се съмнява и се притеснява - какво ли вещае това...


Боби рисува пеперуди. Расте в свят, който е повече от триизмерен. И нищо човешко не му чуждо, особено красотата, която открива в любовта към пленителната сервитьорка Катя.

Катя също не е чужда на чувствата, но и на поривите на плътта, които непорочният Боби предпочита да не беше виждал...

Животът в обществото е пъстър и неуловим, витае напрежение и Чудният Боби го усеща. По това време, през 1939 година, той среща бъдещия президент на САЩ - Джон Ф. Кенеди, който пристига в Лом и отсяда в хотел "Солун". Двамата вечерят заедно и Кенеди е изумен от неговия необясним поглед в бъдещето - Боби вижда война след 13 дни...

(...)

Преживял бомбардировките през 1944, пророкът Боби сякаш губи разсъдъка си, но не и своята душа. Всичко изглежда незначително за неговите търсения - не в смъртта, а в живота, за който той прави революционно откритие, създавайки лекарство за най-страшната болест по това време - туберкулозата.

Съдбата на Боби е загадка, но неговият дух се материализира в бъдещето, което ни застига.

ФИЛМЪТ

Филмът "Блаженият" е сниман изцяло в Русе заради уникалната атмосфера с автентична архитектура от първата половина на ХХ век:

"Няма друго място, на което историята на "Блаженият" да може да бъде заснета и разказана", оценява режисьорът Станимир Трифонов.

Благодарение на майсторството на оператора Кирил Проданов, филмът пресъздава история в три епохи.

"Историята на Боби Блажения е полет към миналото и настоящето, към вечните човешки страсти, падения и добродетели, които съпътстват краткото ни битие".

Предпремиерната прожекция на филма е в зала "Европа" на Доходното здание в Русе и е много специална - точно на 27 май 2022, в памет на талантливата млада актриса Лорина Камбурова, починала на тази дата, една година преди края на продукцията.

Разпространението на "Блаженият" в киносалоните започва от 3 юни 2022.

"Блаженият" с Лорина Камбурова в кината от 3 юни| БНТ

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад