Боговете на Пловдив: Многоезичният храм

Колко са пластовете в археологията и в историята на град Пловдив

Държава: България
Година: 26
Боговете на Пловдив: Многоезичният храм
За продукцията

Документален филм

Продуцент: БНТ- ТВЦ Пловдив

"Боговете на Пловдив: Многоезичният храм" разкрива исторически и археологични открития в Пловдив.


Античен храм е открит в центъра на град Пловдив. Последните разкрития доказват съществуването му от ІІ-ІІІ век. Над 200 теракотени статуетки от Гръко-римски пантеон и "заети" от Изтока божества оформят пространство в античния Филипопол. Обектът се намира в подножието на Античния театър и е наречен "Музеят". Проучванията продължават.

Предполага се, че сградата под римските мозайки в Епископската базилика на Филипопол е била езически храм, свързан с императорски култ от времето на Римската империя. След тази ранна структура от II-III в. се разкрива мозаечен под от Първи период, следва мозаечен под от Втори период и накрая - Средновековно помещение от Х-ХI в., което доказва напластяване на разни култури през вековете.

"На Трихълмието има праистория, тук долу в низината има констатирани пластове от Елинистическата епоха IV-III в. пр. Хр., няколко периода от Римската епоха преди І век и от І в.сл. Хр., стига се да Късната античност от IV в., Ранно Средновековие, Същинско Средновековие. Просто градът е учебник по археология. Друг подобен обект в България не е откриван, но Римската империя е била с много широки граници, така че е възможно някъде по света да има нещо подобно", коментира археологът Жени Танкова.

Откриха езически храм в Голямата базилика| Пловдив 24

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад