Брезнишката желязна минерална вода и паркът „Бърдото“ - 02.10.2023

Брезнишката желязна минерална вода и паркът „Бърдото“ - 02.10.2023
В предаването
Всички броеве

Брезнишката желязна минерална вода e единствена по рода си в България. Минералният извор се намира в местността Бърдото край Брезник. Водата е с богат минерален химичен състав и притежава лечебни свойства. За първи път я изследва в началото на миналия век химикът Александър Найденович, един от основателите на научната фармация в България. През този период изследвания на водата извършва и местният лекар Михаил Васев. През 1907 година той изпраща три дамаджани с вода заедно с резултати от извършения химически анализ на Лондонското изложение за природни богатства, където тя е отличена със златен медал.

През 1940 година с указ на Цар Борис III землището, където е изворът, се отстъпва от държавата на брезнишка община. През този период водата е отдадена на концесия. Тя е бутилирана в стъклени бутилки, които се извозват с магарета и достигат до различни места в страната. Такива експонати с етикет на български и френски език се съхраняват в Историческия музей в града.

Много хора посещават лесопарк „Бърдото“ заради минералния извор. Други – за да си починат сред природата. Паркът е любимо място за жителите и гостите на града. В него са обособени алеи за разходка и кътове за отдих. В миналото местността е била осеяна с брези, откъдето се предполага, че идва и името на Брезник.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад