Бригада

Познават се от деца и правят всичко заедно, но това вече не е игра. Сега Те са "Бригада" - най-могъщата групировка в Москва! И ще стигнат далече...

Бригада
За продукцията

15-сериен тв филм
Русия, 2002, 52

Сценарий: Алексей Сидоров, Александър Веледински, Игор Порублев
Режисьор Алексей Сидоров
Оператор: Юрий Райски.
Музика: Алексей Шелигин
В ролите: Сергей Безруков, Дмитрий Дюжев, Павел Майков, Владимир Вдовиченков, Екатерина Гусева, Андрей Панин и др.

"Бригада" е история за четирима московски приятели - Саша Белов, Космос, Пчелата /или Мухата) и Фил, израснали от деца в един двор. Винаги са правили всичко заедно и сега пак са решили заедно да "заработят". Но едно убийство обърква замисленото и ги вкарва в престъпността, откъдето връщане назад няма.

Приятелите бързо се озовават в свят на схеми, удари, пари, жени, богатство и влияние със сделки. Паралелно с "бизнеса" върви или не върви личният им живот. Пътят обаче е само напред и някои стигат до политиката.

Лидерът Саша Белов "се оттегля", за да се кандидатира за депутат в Руската дума. Негов опонент в изборите ще бъде Детективът, който преследва групата му от 12 години...Цената расте заедно с риска, затова някога героите от "Бригада" си обещават заедно да поемат отговорността, а тя се оказва много стара и вечна.

Най-скъпият руски телевизионен сериал до 2002 година е заснет на филмова лента, с бюджет от 200 000 долара на епизод и снимки на 350 места, включително в сградата на Министерски съвет и в прочутия съветски изолатор за политически затворници - Бутирка /който и днес си остава затвор/.


В "Бригада участват над 110 актьори в роли, сменят се над 900 костюма и над 100 автомобила от ралични марки и класове - Москвич, Жигули, Шевролет, Мерцедес, Волво, Чероки, Крайслер, Ламборгини, Тойота, Даймлер, Мицубиши Паджеро, Линкълн, Сааб, Алфа Ромео, Ауди, БМВ и т.н.
Най-трудно било намирането на телефонна кабина от 80-те години на ХХ век, но все пак открили такава в района на Люберци, Московска област.


За подготовка, месец пред снимките, продуцентът Анатолий Сивушов настанил четиримата главни герои в Почивен дом, за да се опознаят и сближат по-истински.
Във филма е последната роля на актьора Николай Еременко.

От 1989 до 2001..., "Бригада" дава представа за цяла епоха

През септември 2000 година Продуцентски център "Аватар Филм" започва производството на 15-серийния телевизионен филм "Бригада". След две години, на 23 септември 2002 година, е премиерата за зрителите на телевизионния канал RTR.


Замислен като класическо гангстерско кино, в съчетание със социална картина от нерва на пост-съветския живот, "Бригада" напомня завръзката от "Имало едно време в Америка" и стига до ехо от действителността там през 30-те.


Щастие за режисьора било, че "имал възможност да изгради своето повествование на фона на най-ярките моменти в обществения, политически и икономически живот в страната, без да утежнява с тях действието, а само като съотнесими с личния живот на своите персонажи":


"Винаги ми се е искало да разбера психологията на хората, които съществуват извън закона или на границата с него. Принципно, това са хора със семейства като нас самите. Просто техният начин на живот се отличава от нашия - аз рискувам кариерата, името си, те рискуват живота си". "...Хората са свикнали да възприемат бандитите като изчадия на Ада, негативно. А ние в нашия филм си поставихме задачата да ги покажем като обикновени хора - как живеят, как се влюбват. Сред тях, естествено, има изроди, също както ги има и в средите на техниците, месарите, военните и хората от други специалности..." разказва режисьорът Алексей Сидоров.

"... Аз бих сравнил нашия филм с "Москва не вярва на сълзи". Само че, този път разказът не е за тъкачка, а за бандити...", заключава продуцентът Анатолий Сивушов.

Едва ли...

Защо няма "Бригада-2"

Едва завършило първото излъчване и започва повторение на епизодите. "Бригада" отново е на екран по желание на зрителите. В Студия "Аватар Филм" телефоните прегряват, актьорите изключват мобилните, още непривикнали към суматохата от популярността.
Според отзивите на колеги, критици и според мнението на зрителите от цяла Русия, 15-серийният филм "Бригада" е най-добрият проект дотогава. Но независимо от фантастичния рейтинг, нови снимки не се планират.


Един добър сценарист винаги може да възкреси историята за великолепната четворка. Но в "Аватар Филм" даже не разбират въпроса за продължение: "Как втора част? Не, друга "Бригада" няма да има!".

Това не е просто хубав филм. Клонирането няма да се получи, както не бива да се прави и "17 мига от пролетта-2". Създателите на филма могат да бъдат разбрани.

Продължението е невъзможно и излишно.


Актьорът Владимир Вдовченко заявява в интервю: "Няма смисъл да се снима втори сериал "Бригада". Темата е изчерпана. Това, което искахме да кажем, сме го казали"...

Така е, казаното си остава. Продължението на филма, както и в действителността, е същото, само измамите и "технологиите" са по-големи и "модерни"...

Златна Романова

Награда "Златен орел" за най-добър телевизионен сериал на Продуцента "Аватар Филм" и Номинация за главна роля на Сергей Безруков от Националната академия по киноизкуство в Москва, Русия /2004/

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад