Бригита Чолакова - живот като пасианс

Гласът с лице "на живо" от екрана

Държава: България
Година: 2000
Времетраене: 28 минути
Бригита Чолакова - живот като пасианс
За продукцията

Документален филм

Сценарий: Нели Кристинова
Режисьор: Димитър Ризов
Оператор: Бойко Мирчев
Продуцент: БНТ, "Култура и образование"

Гласът с лице "на живо" от екрана

Филмът е посветен на Бригита Чолакова /р.12.10.1933/ - дългогодишен журналист в Българската телевизия.За човека и професионалиста Бригита Чолакова си спомнят и разказват приятели, роднини и колеги - журналистите Боряна Димитрова и Александрина Исайлова, Пейчо Пейчев /брат на Бригита/, музикантите Людмил Георгиев и Вили Казасян, оператора Крум Георгиев, Пламен Стоянов - председател на SOS Детски селища; Владимир Игнатовски - кинокритик, племеницата й Лина Пейчева.

Гласът на Бригита звучи първо на Централна гара, където съобщава разписанието на влаковете. След това се появява лицето, което всички познават от екрана. Телевизионната й кариера е отличителна като водещ на магазинни предавания с отбрани гости от сферите на културата и модата в редовните издания на "ТВ Обектив", "Стил", "ТВ Неделник", "Модева ТВ".

В професията Бригита Чолакова е оценявана с взискателност, дисциплина, естетика и опит в "живите" предавания. Бъдещи журналисти са били нейни ученици като Милен Цветков, започнал от "ТВ Неделник", преди да се появи като водещ в "По света и у нас".
За личния живот на Бригита има много писани и неписани истории. Последната е за внезапната й смърт през 1999.

*zr

БНТ | 55 лица(или години) от вашия живот: 1974