Бронсън

Герой за слава без свобода! Звезда, жертва или... враг е Чарлз Бронсън от затвора...

Държава: Великобритания, Дания
Година: 2008
Времетраене: 89 минути
Бронсън
За продукцията

Биографична криминална драма

Режисьор: Никълъс Уиндинг Рефн
В ролите: Том Харди, Мат Кинг, Джеймс Ланс, Аманда Бъртън и др.

ФАБУЛА


Филмът "Бронсън" се позовава на действителната история на Чарлз Бронсън – най-известния затворник във Великобритания, който и след 30 години остава с присъдата си, не получава свобода, но печели слава...

СЮЖЕТ


През 1974 (или 1971?) 19-годишният Майкъл Гордън Петерсън прави опит за обир на пощенски клон. Веднага е заловен и осъден на 7 години затвор. През 1987 е свободен и влиза в състезания по юмручен бокс в Източен Лондон, като приема името на филмовата звезда Чарлз Бронсън. Скоро отново попада в затвора и през следващите 30 (или вече 50) години не излиза от там.

Затворникът Бронсън пребивава сам и изолиран, цени всяка минута, зает е с физически, психически и художествени упражнения - изпълнява множество мускулни преси, набирания и изтласквания дневно, рисува картини или карикатури, контролира реакциите си.

*Бронсън сменя името си и на Чарлз Артур Салвадор, което може да е свързано с художника Саллвадор Дали или с вярването му в "миротвореца" и "спасителя" (от испански превод)...

**Петерсън-Бронсън се е наричал и Чарлз Ахмед Али, когато се оженил за втората си съпруга и приел исляма като нея, но след раздялата им се отказал.

В годините Бронсън е преместван от един затвор в друг, с удължаване на присъдите заради нападения и посегателства върху себе си, обитатели и служители на затвора. Всичките му молби и пледирания за открит процес, право на изслушване, по-лек режим или свобода са отхвърляни.

ФИЛМЪТ


За реализацията на филма "Бронсън" на датския режисьор Никълъс Уиндинг Рефн е бил отказан контакт със затворника, защото Рефн не е британски гражданин. На актьора Том Харди, в образа на Бронсън, били разрешени два телефонни разговора със затворника, който му изпратил своите мустаци за автентичност в подготовка за ролята.


Асоциацията на служителите от Британските затвори подала оплакване преди премиерата на филма в Лондон за неодобрен запис с гласа на Бронсън, който звучал с думите:
"Гордея се с този филм, ако падна мъртъв тази нощ, после ще продължа да живея. Без съмнениe, бях ужасен, агресивен и гаден. Не се гордея с това, но и не се срамувам. Ще се видим на "Оскарите". Бронсън

На самия Бронсън първоначално не е разрешено да гледа филма, но той отговорил, че за него било достатъчно, ако майка му го хареса. През 2011 му е разрешено да го гледа и той го оценил като "театрален, креативен и брилянтен", което не е ясно дали е комплимент, ирония или диагноза предвид заниманията му в затвора - да търси и да разобличава славата, с която той всъщност се отъждествява.

В затвора Бронсън рисува картини, които се продават на аукциони, пише книги за фитнес, за физически и психически упражнения. За него също се творят произведения - книги и филми. Има и Фондация "Бронсън".
През 2023 поредното му пледиране за свобода или по-лек режим - с разходка, плуване, "чаша чай" или друг вид "затвор" - отново е отхвърлено.


Ако голямата цел в живота на Бронсън е била славата, изглежда е изпълнена, дори и зад решетките...


Името "Бронсън" може да живее и още - като "явление" в медицината, в съда ,в затворите, медиите и изкуството.

*"Рекламата" на осъдения не включва средствата, имената и формулите на схемите и "медикаментите", с които е бил третиран, за да стигне до тук - герой с 50 години затвор.

Златна Романова

Charles Bronson: Who is he and why is he in prison?| BBC

НАГРАДИ за филма "БРОНСЪН"
Награда за най-добър актьор на Том Харди от Британските награди за независимо кино (2009)
Награда за филм на Никълъс Уиндинг Рефн от Фестивала в Сидни (2009)
Номинации от "Ивнинг стандърт", от критиката в Лондон и Дъблин, от Фестивала в Сънданс (2009-10)
Награда "Скрито съкровище" от Наградите за независимо кино "Клотрудис" в Бостън, Масачузетс (2009)

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад