Целият свят гледа към Кастро

Как изглежда Фидел Кастро през погледа на шпионите - след 50 години "постоянно наблюдение"

Държава: САЩ
Година: 2015
Времетраене: 43 минути
Целият свят гледа към Кастро
За продукцията

Документален филм

Режисьор: Хуан Мануел Рамполди

Латиноамериканската мрежа на Канал "Дискавъри" предлага уникален поглед към личността на Фидел Кастро през очите на шпионите и агентите от ЦРУ и КГБ, с безпрецедентен достъп до класифицирана информация, събирана половин век, и не само...

Филмът "Целият свят гледа към Кастро" трябва да освети историята и силите, формирали лидерството на Кастро - с кадри, доклади, документи и свидетелства на наблюдатели, последователи и опоненти, които са го следили или следвали в продължение на 50 години.

Със забележителна обиколка на глобуса фокусът е отправен към една от най-противоречивите политически фигури. Кубинският лидер е водил интересен живот пред погледа на милиони - от млад 20-годишен революционер, свалил от власт корумпиран диктатор - с малък партизански отряд, до дългогодишен кубински лидер и мишена на над 600 опита за покушение, всичките неуспешни...

В разказа участват бивши агенти от КГБ, анализатори от ЦРУ, изгнаници от Куба, последователи на Кубинската революция и на Анти-кастродвижението "Алфа 66", също и служител на Кубинския секретен архив в САЩ, както и бившият шеф на Кубинското посолство в Гватемала.

Интервютата са с Крис Симънс, Брайън Лател, Питър Корнблу, Николай Леонов, Феликс Родригес, Антонио Векиана, Доминго Амучастегуи, Олег Нечипоренко и др.

Интимни тайни, анекдоти и психологически анализи допълват представата за човека зад легендата.

"Кастро е противоречива фигура, оставила влиянието си върху поколения кубинци на острова и извън него, както и в цяла Латинска Америка. Документалният филм се разпространява в над 200 държави и територии и разкрива уникална перспектива към образа на полемичния лидер, предизвиквайки нови дискусии за мястото и наследството му в историята", пояснява Енрике Мартинес, Президент на Канал "Дискавъри" за Латинска Америка.


"Целият свят гледа към Кастро" е съвместна продукция на Филмова компания "Пача Филмс" (Перу) за мрежата на Канал "Дискавъри" в Латинска Америка и за Историческия канал "Американски герои".

Златна Романова

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад