Черешова градина

Черешите или картофите, идеалите или сметките. В едно село с двама господари вината ще ехти с изстрели...

Държава: България
Година: 1979
Времетраене: 95 минути
Гледайте по БНТ 4 на: 11.05.2024, 21:40
Черешова градина
За продукцията

Драма

Сценарий: Николай Хайтов
Режисьор: Иван Адонов
Оператор: Пламен Вагенщайн
Музика: Симеон Пиронков
Художник: Ангел Ахрянов

В ролите: Петър Слабаков, Никола Тодев, Домна Ганева, Мария Статулова, Стоян Гъдев, Ани Петрова, Георги Русев, Панайот Янев, Георги Черкелов, Иван Янчев, Катя Тодорова, Ламби Порязов, Илия Секулов, Васил Тонев, Анета Генова и др.
Продуцент: СИФ "Бояна"

ФАБУЛА

Идеалите или сметките ще спасят поминъка в едно малко село, където моралът не се крепи нито на партията, нито на семейството.

СЮЖЕТ


Село в планината. Основният поминък е малко земеделие и козарство. Председателят на стопанството Савата умее да усеща настроението на хората. Умен, хитър и комбинативен, той печели доверие, като им осигурява прилични доходи. Те не познават другото му лице – на измамник, рушветчия и кариерист.


Партийният секретар Диньо е неговата противоположност. Той иска съселяните му да живеят по-добре. Държи на образованието, със съпругата му са осиновили дете - момиче, мислят и за бъдещето. Принципен и отговорен, Диньо особено държи на Черешовата градина, за чието засаждане е спуснато решение и "отгоре", но не партията го води, той сам си поставя задачите, понякога му помагат и учениците в едва оцелялото селско училище.


Савата обаче държи на картофите и има план: "Ако 400 тона картофи минат от второ в първо качество, а това от агрономите зависи, значи 160 лева даваме, а 100 000 крадем от държавата".

Такава е реалната сметка и Диньо не е съгласен. Двамата влизат в конфликт, а селяните се въртят около тях според изгодата - кой за дърва, кой за служба, кой за спокойствие...


Савата обаче надписва сметки, крие документи, интригантства и допринася за затварянето на училището. Злепоставя Диньо, който е свален от партиен пост, съпругата му става жертва на клюки, а селяните злорадстват.

Самият Диньо не се страхува от нищо, той следва своите идеали, става козар и пак се чувства полезен.

До един ден, в който, за да спаси две избягали кози, навлиза в "забранена зона за водсхващане", където избухва мина. Гибелта на Диньо покосява всички, но по-страшна от смъртта му е вината, която чуват да ехти с изстрели...

Наградата на Българските професионални съюзи за мъжка роля на Петър Слабаков от Фестивала на Българския филм във Варна (1980)

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад