Чичовци: "Обществото"

Как се развива робската борба в "Обществото", с "Двете батареи", докато "Въдухът трепери"...

Държава: България
Година: 1976
Времетраене: 52 минути
Гледайте по БНТ 2 на: 08.07.2024, 20:30
Чичовци: "Обществото"
За продукцията

Историческа сатира
3-сериен телевизионен филм

Драматизация по повестта "Чичовци" на Иван Вазов

Сценарий: Орлин Орлинов
Режисьор: Павел Павлов
Оператор: Йордан Йорданов
Музика: Симеон Пиронков
Художник: Героги Иванов

В ролите: Николай Бинев, Наум Шопов, Иван Кондов, Коста Цонев, Петър Слабаков, Стефан Мавродиев, Васил Мифайлов, Лора Керанова, Домна Ганева, Олга Кирчева, Люба Алексиева, Вълчо Камарашев, Петър Слабаков, Иван Гайдарджиев, Васил Димитров, Николай Узунов, Петър Петров, Людмила Захариева и др.

Продукция: БНТ - "ЛИК", СТФ "Екран"


"ЧИЧОВЦИ" (1976)

"Обществото", "Двете батареи" и "Въздухът трепери" са заглавия от трилогия в телевизионна адаптация по повестта "Чичовци" на Иван Вазов, eкранизирана от майстора в телевизионния театър - режисьора Павел Павлов.

"Чичовци" е остроумна сатира, с жива картина от Предосвобожденска България в края на ХІХ век.

СЮЖЕТ

Надеждите, клюките, интригите и мераците на първенците в едно подбалканско градче са разделени в шетане между мегдана и конака.

Героите са постоянни посетители в кафенето на хаджи Ахил - Мичо Бейзадето, Хаджи Смион, Даскал Гатю, Господин Фратю, Поп Ставри, Мирончо, Иванчо Йотата, Селямсъза, Варлаам Копринарката, Чорбаджи Николаки и други местни особи.

Всеки ден "първенците" оживено бистрят световната политика - водят се учени спорове между русофили и поданици на султана.

Започват с чаша кафе, продължават с топли новини, стигат до кавги, разделят се с патриотични песни и бързат да се скрият, ако ги подгони страхът.

Дебнат се едни други - и свои, и чужди.

Въртят си лични номера и заради една чудна прокламация трябва да измислят друг по-общ номер...

ЧИЧОВЦИ: ОБЩЕСТВОТО - І ЧАСТ


Краят на ХІХ век. Малък подбалкански град в края на турското робство. След неделната служба на поп Ставри, съпроводена от клюките на енориашите, гостите бързат към женския метох, за да научат последните новини. Първо там стига новината за избирането на отколешните врагове Варлаам Копринарката и Селямсъза за църковни настоятели. Двамата са комшии, но ожесточено поддържат наследената от бащите им вражда заради един капчук. Изборът им разбунва духовете в градчето, а в кафенето на хаджи Ахил се води оживен спор между иначе сговорчивия хаджи Смион и Иванчо Йотата, който се е надявал да бъде избран. През това време размирните съседи отново се спречкват при рибаря и се прибират ядосани по домовете си. Селямсъза е горд баща на 14 деца и нарочно ги кара да пеят и да дразнят бездетните съседи. Вечерта Копринарката окачва гръбнака на изядената риба на портата на Селямсъза, а той се промъква в къщата на Варлаам и боядисва в черно снежнобялата му котка. На сутринта хаджи Смион гостува в дома на приятеля си Мирончо - музикант, веселяк и заклет ерген. Двамата бистрят любимия на Мирончо "Восточен въпрос", но стигат до препирня, когато хаджията се опитва да убеди музиканта да се ожени.

ЧИЧОВЦИ: ДВЕТЕ БАТАРЕИ - ВТОРА ЧАСТ

Всички бързат да чуят кавгата между съпругите на първенците - Варлаамица и Салямсъзката, които си разменят страшни клетви, насърчавани от мъжете си. Хаджи Смион се опитва да укроти Варлаам, а Ивачно Йотата увещава Селямсъза да се помири със съседа, но и двамата са непримирими. В кафенето на хаджи Ахил продължават коментарите коя обида е по-голяма и започва спор дали буквата "Йота" има място в азбуката. Иванчо Йотата защитава горещо необходимостта от нея и е подкрепен от Попа, който обявява противниците му за еретици. После всички запяват патриотични песни по улиците на градчето, но срещата с онбашията бързо ги смълчава. Веселата компания пирува на близката поляна и вдига тостове за свободата, а въодушевеният господин Фратю произнася разпалена реч, която започва и завършва с фразата "Въздухът трепери". Еуфорията се изпарява с появата на заптие, което отвежда даскал Гатю в конака. Всички са ужасени. Изплашеният хаджи Смион иска да бяга в Балкана, а господин Фратю хуква през полето. Оказва се, че Беят е извикал Даскала, за да му прочете Прокламацията на Букурещкия комитет, която Варлаам бил окачил на вратата си, а Селямсъза занесъл на бея.

ЧИЧОВЦИ: ВЪЗДУХЪТ ТРЕПЕРИ - ІІІ част

Патриотите са изпаднали в паника и се спасяват кой както може. Даскал Фратю се промъква у дома си и изгаря бунтовните си книги, Иванчо Йотата и хаджи Смион тръгват да се крият в планината. През това време разпаленият русофил Мичо Бейзадето убеждава чорбаджи Николаки, че Турция непременно ще падне. В този миг идва пандуринът и подкарва и двамата към конака. Беят е събрал първенците, за да му прочетат Прокламацията, свалена от портата на Варлаам, но всички страхливо отказват. Беят разпитва Варлаама, но той отговаря с обичайните си витиевати слова и нищо не се разбира. Селямсъза се нахвърля върху него и двамата се сбиват. Идва даскал Гатю и недоразумението е изяснено - прокламацията се оказва сатира против Варлаам и Селямсъза, чийто автор е Иванчо Йотата. Ядосаният бей изгонва всички, а Копринарката и Селямсъза оставя да пренощуват в затвора. В кафенето на хаджи Ахил се обсъждат подвизите на бегълците, които се подиграват един на друг. Постепенно всички отново се разпалват и се впускат в патриотични мечти, но гузно замлъкват при влизането на онбашията... до следващия скрит "номер" в историята.

"Чичовци" (1985)

"Чичовци" - опера-сатира от Лазар Николов (2022)

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад