Чонтвари - 16.02.2024, 00.00ч., БНТ1

Преживявания в картини от реалността и от въображението на един художник

Държава: Унгария
Година: 1980
Времетраене: 106 минути
Чонтвари - 16.02.2024, 00.00ч., БНТ1
За продукцията

Екзистенциално преживяване

Режисьор: Золтан Хусарик
В ролите: Ицхак Финци, Ищван Хол, Андрея Драхота, Агнеш Банфалви, Шаму Балаж, Маргит Дайка и др.

ФИЛМ

Унгарският режисьор Золтан Хусарик създава само два игрални филма. Първият е "Синдбад", вторият е "Чонтвари". Хусарик завещава поредица от кратки филмови послания - "Гротеска", Елегия", "Пиеса", "Капричио", "Почит към старите дами" и др., които вдъхновяват поколения автори.

Филмът "Чонтвари" разглежда битието и изкуството на самобитен унгарски художник, в преживяване между творчеството и реалността, с две паралелни истории - на художника и на актьора, който влиза в неговата роля. И двата образа търсят смисъла на живота сред смърт, войни, любов, природа, деца. Звучат размишления за човека и твореца, за рационалното и ирационалното в света.

Золтан Латинович е бил изборът за главната роля във филма, но се самоубива преди началото на снимките. В ролята на Чонтвари е българският актьор Ицхак Финци.
Продуцент е "Хуния Филм студио".

"Кончвари" е в Архивен фонд на Национален филмов институт на Унгария.

Csontváry| Национален филмов инстут на Унгария

Филмът се излъчва от БНТ в Панорама на режисьора Золтан Хусарик заедно със "Синдбад".

ЧОНТВАРИ

Чонтвари е псевдоним на Михали Тивадар Костка, признат години след смъртта си за талантлив, самобитен и ексцентричен унгарски художник, чийто картини днес са национално художествено богатство в Унгария.

Тивадар Костка е роден в Словакия, учил е за фармацевт в Будапеща, а за художник в Мюнхен, Карлсруе, Дюселдорф, Париж. (По това време в Унгария няма Художествена академия)

Тивадар Костка е потомствен фармацевт като баща си. Но един ден или нощ, 27-годишен, той получил "видение, че ще стане велик художник като италианския Рафаело". Смайващо и реално, но Тивадар не бърза, не зарязва професията, която харесва, и не се впуска без подготовка, а събира средства и учи. Едва след 14 години се чувства финансово независим, за да се отдаде на изкуството - през 1894.
Пътува до Париж, Швейцария, Далмация и най-вече в Италия, където се вдъхновява от Рафаело Санти. Отвсякъде трупа знания и възпрятия, но стилът му не се вписва в школа, остава самобитен талант.

Творчеството на Чонтвари формално представя скечове, портрети и мистични пейзажи. Всъщност мистиката присъства във всички картини, в които авторът казва нещо скрито в изображението, съчетавайки виталност и абсурд. Мистицизмът завладява артиста Чонтвари лично. Той пътува из Близкия Изток - Кайро, Йерусалим, Витлеем, Ливан и Баалбек, рисува кръстосани преживявания в пейзажи, събирателни за география и история от различни места (като Татрите и Таормина).

За съжаление Кончвари получава адмирации само във Франция.
След 15 години се отказва да рисува през 1909, с последна творба - "Ездачи край морето", рисувана в Неапол. Продължава да се изразява с думи - пише биографията си и статии за живота, религията и пацифизма. Умира на 66 години, шест месеца преди рождения си ден - през юни 1919.

Приживе Чонтвари не е приветстван в Унгария. Всички изследователи анализират творбите му в сянката на непотвърдено психично заболяване - той е бил вегетарианец, пушач, трезвеник и крайнодесен пацифист.

В картините му има ключ, понякога с огледален ефект - като в портрета на "Старият рибар", който погледнат огледално, отляво или отдясно, дава различен образ.

50 години след смъртта му интересът към Чонтвари започва с търсене на негови творби, с редки цени, с изложби, колекции и почести.

Днес има Бронзова статуя и Музей на Кончвари в Печ.
Публикувани са негови размисли и цитати:

"Животът не е теория, а реалност с присъщи отговорности към всичко и всеки". Чонтвари

През 2023 в Унгария са отбелязани 170 години от рождението на Чонтвари с паралелни изложби в Музея за изящни изкуства на Унгарската национална галерия в Будапеща и в Януш Панонуис Музей в Печ.

Златна Романова

Музей Кончвари| Печ, Унгария

Csontvary 170| Museum of Fine Arts, Budapest

Csontvary| Janus Pannonius muzeum

*БНТ представя Панорама на режисьора Золтан Хусарик с филмите:

"Чонтвари"

"Синдбад"

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад