Диригентката

Музикантите признават таланта, но не и мястото на една жена пред цял оркестър

Държава: Нидерландия, Белгия
Година: 2018
Времетраене: 133 минути
Диригентката
За продукцията

Биографична драма

Режисьор: Мария Петрес
В ролите: Кристиан де Бруйн, Бенджамин Уейнрайт, Скот Търнър Шофийлд и др.

Филмът "Диригентката" пресъздава действителната история на Антония Брико - първата жена, дирижирала голям симфоничен оркестър през 20-те години на ХХ век.

И до днес жените рядко стигат до тази позиция. През 2018 година за диригент на Филхармоничния оркестър на Нидерландското радио за първи път е избрана жена - Карина Канелакис.

ФИЛМЪТ

1926 година. 24-годишната холандка Антония Брико и родителите й са мигранти в Съединените щати.
Антония има голяма мечта, но никой не приема желанието й сериозно. Тя иска да бъде диригент, но на това място не се приемат жени.


Учителят по пиано я съветва да се откаже от изпитите в Консерваторията. Младата жена няма какво да губи и се връща в родината си. Там успява да склони признатия диригент Менделберг да й дава уроци, въпреки че и той не одобрява идеята. Затова я изпраща в Берлин. Там, обратно на всички очаквания, талантливата Антония завършва Музикалната академия и става първата жена - диригент на Берлинската филхармония. Но това още не е щастливият край.


Първият успех на диригентката Брико провокира още по-голяма съпротива. Семейството й не може да я подкрепи - майка й е ограничена жена, която мисли само за пари, баща й е добър човек, свикнал да мълчи и да работи.


Антония Брико има още един шанс. До нея е най-добрият организатор на концерти - богатият Франк Томпсън, с когото я свързват и силни чувства, въпреки презрението на майка му и другите. Почти всички музиканти- диригенти, директори и майстори, са в опозиция, те могат да признаят таланта, но не и възможността една жена да се изправи с палката пред голям мъжки състав...

Голямото изключение в този враждебен оркестър е приятелят Робин - джазмен, който обича музиката така, както Антония и ще я подкрепя докрай.

Смело и с житейска усмивка, Диргентката се изкачва към върха и точно там ще трябва да избере между музиката и любовта...

"Да пазиш мълчание за нещо е равностойно на това - да лъжеш".
"Колкото по-високо е изкачването, толкова по-дълбоко е падането"

*В музикалната картина на историята звучат Прокофиев, Гершуин, Стравински и др.

Златна Романова

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад