Дивата Австралия с Робсън Грийн

Какво още не знаете за Австралия отвътре...

Държава: Австралия
Година: 2015
Времетраене: 45 минути
Дивата Австралия с Робсън Грийн
За продукцията

Документална поредица

Сценарист и режисьор: Робсън Грийн
Оператор: Майкъл Шели

Робсън Грийн е британски актьор, музикант, телевизионен водещ... и запален риболовец.

В "Дивата Австралия" Робсън Грийн се отправя на пътешествие из "суровата" Австралия, като преминава през четири обособени територии на континента, отличаващи се със специфични терени и условия на живот - огнена пустиня, особени скали, дълбоки заливи, тропически гори и редки природни находки. Така пътешественикът Грийн ще опита от живота и духа на тази огромна и разнообразна земя, отвътре и отблизо.

ЮЖНА АВСТРАЛИЯ

Южна Австралия е най-сухият и горещ район на континента. Тук са най-опасните змии - най-отровната е тайпан, наричана "свирепата змия".

Най-големият град е Адеалида, а Кубър Пиди е градът на опаловите мини, където се добива 80 процента от опала в света. Заради добивите и горещините животът тук тече под земята с всичко, което може да има отгоре - домове, улици, магазини, зали, хотели, дори църкви.

Кубър Пиди е известен като Подземния град (и не е единствен в света).

Началото било преди 100 години, когато младеж случайно открил находките от опал. Тогава миньорите били 1000 - почти половината население на Кубър Пиди, днес са около 100. Поверието е, че "парче опал променя живота на човека" и треската за добив е като епидемия.

Този полускъпоценен камък е станал символ на Австралия.

СЕВЕРНАТА ТЕРИТОРИЯ

Северната територия на Австралия е сложна за обитаване по свой начин. Робсън Грийн иска сам да усети какво значи да живееш сред дивите животни и в пустошта, да се запознае с хората и техните умения за оцеляване.

Крокодилите са част от живота тук. Около пристанището на столицата Дарвин се наброяват над 100 000 крокодили или както се шегуват тук - "по един за всеки жител на града". Специални екипи се грижат хората и гигантските животни да съжителстват безопасно...

.

Малко на юг, в градчето Катрин, изглежда така, че всеки обитател притежава кон и Робсън ще последва един легендарен майстор, който може да им "шепне"...

ЗАПАДНА АВСТРАЛИЯ

Западна Австралия е най-обширният и изолиран район на Австралия. Красотата на крайбрежието тук е неописуема, тази чиста и недокосната земя е най-слабо населеното място в света.

Робсън Грийн се среща с хора, които работят в рибовъдството, спуска се с гмуркачи, участва в състезание с раци на плажа. Посещава столицата Брум, както и аборигенско селище на полуостров Дампиер, където може би живее най-старият абориген.

Последната му среща е шеметно пътуване с механик по легендарния Гиб Ривър Роуд към най-близкия магазин, който се намира на 100 км...

КУИНСЛЕНД

Куинсленд е слънчевият щат на Австралия и вторият по големина. Тук са Дъждовните гори, Големият бариерен риф и Златният бряг.

Тук Грийн ще се пробва като турист из най-популярните плажове. После ще изследва океанския живот с биолог, загрижен за безопасността на плувците и сърфистите. Ще участва и в залавянето на потенциално смъртоносна акула, дълга 4 метра.

Обратно на сушата Робсън Грийн ще продължи към древните Дъждовни гори, където добиват енергия по свой начин. Накрая ще разбере как се получава ценният дървен материал...

Златна Романова

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад