Дневниците на мотоциклетиста

Пътешествието на медика Ернесто Гевара преди революцията на Че

Държава: Аржентина, САЩ, Чили, Перу, Бразилия, Великобритания, Германия, Франция
Година: 2004
Времетраене: 120 минути
Дневниците на мотоциклетиста
За продукцията

Биографична драма

По романите "Пътни бележки" от Ернесто Че Гевара и "С Че през Латинска Америка" от Алберто Гранадо

Режисьор: Валтер Салес
В ролите: Гаел Гарсия Бернал, Родриго де ла Серна, Миа Маестро и др.

"Как светът промени Че Гевара, преди той да започне да го променя" е слоганът на тази полубиографична драма за революционера Ернесто Че Гевара, разказана в авантюристично-героичен сюжет с глобално послание за пътищата и границите на живота, без значение от мястото.

През 1952 година 23-годишният аржентински студент по медицина (с баски и ирландски корени) - Ернесто Гевара де ла Серна-Финч, решава да пропусне последния семестър преди дипломирането си, за да прекара времето в пътешествие с 29-годишния си приятел - биохимика Алберто Гранадо.

Тръгнали с мотоциклет от родния си дом в Буенос Айрес, двамата изследователи ще изминат 8000 км за четири месеца, през цяла Южна Америка, за да видят онова, което са чели само в книгите.


Планът им предвиждал краят на похода да приключи на полуостров Гу(o)аджира (Гуахира) във Венецуела и да съвпадне с рождения ден на Алберто.

Но както често се случва, намерeнията невинаги вървят по план и техният също е препятстван от счупен мотоциклет, постоянна лиса на пари, множество малки и големи разкрития за света,

придружени и от спорове, понякога родени от нищото в дългата изолация мeжду двама мъже, с крехки сексуални авантюри.

Идеализмън на Ернесто невинаги е в хармония с опита на по-големия на години Алберто. Гевара винаги търси и иска нещо повече.

С картина от Аржентина, Чили, Перу, Еквадор, Венецуела и от другата страна с контраста в Испания, Панама, Маями, Флорида, се виждат и богатството, и бедността, както и разликата в нещастието особено когато се отнася за болести.

Така пътешествениците влизат в героична роля с помощ за нуждаещите се в Лагера на прокажените, което реално отговаря и на призването им по образование. (Салвадор Алиенде също е бил лекар).

*Че Гевара е обиколил почти целия свят, с два неусешни опита за революции - в Конго-Киншаса и в Боливия.

Златна Романова

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад