Доц. Чорбанов: Оказа се, че развитият свят не е подготвен за пандемия

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Навсякъде в Европа се правят драстично повече проби, у нас също, каза доц. Андрей Чорбанов. "Обикновено се тестват, когато има позитивни хора, класа около тях, контактните хора, всички, свързани с тях, много малко са случайно тестваните", поясни той в "Още от деня".

При здравната система проблемът не е толкова в материалната база, колкото в наличието на персонал - никой не е очаквал, че толкова много хора ще бъдат заразени и че няма да има достатъчно подходящи предпазни средства, отбеляза доц. Чорбанов. По информацията, която се вижда от Здравното министерство, болниците не са препълнени, капацитетът на екипите, които работят с болните, не е достатъчен. Желателно е много бързо лекарите, които желаят, да изкарат подходящите курсове,  за да са подготвени. И най-важното – задължителни са много добрите предпазни средства, не само маски и ръкавици. По думите му проблемът не е само при нас, а в целия свят, оказа се, че държавите не са готови за една такава ситуация.

„Оказа се, че развитият свят, индустриалният свят не е подготвен за пандемия“, подчерта доц. Андрей Чорбанов.

Що се отнася до заплащането, то за българските лекари то не е голямо, особено сравнявайки го с колегите им от западните страни, затова е и голямо текучеството. То е още по-страшно при медицинските сестри.

Какво още каза той вижте във видеото.

 

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад