Дорина

Една красива героиня в поредица истории за "истината"...

Държава: България
Година: 2020
Времетраене: 60 минути
Дорина
За продукцията

Документален филм

Сценарий: Атанас Киряков
Режисьор: Атанас Киряков
Оператори: Иван Тонев, Димитър Митов
Продукция: Арс Диджитал Студио – Иван Тонев
С подкрепата на ИА "Национален филмов център"

Филмът "Дорина" на режисьора Атанас Киряков представя историята на Дорина Илиева-Симпсън.

Дорина е името на красива българка, оцеляла от "машината" на Държавна сигурност след 1944 година. В един друг живот тя се занимава с благотворителност - на отдалечен остров в Индийския океан, в продължение на 24 години. Режисьорът Атанас Киряков бил заинтригуван от тази интересна жена, след като прочел възпоменателно писмо за нея от Петър Увалиев, същото, което е вдъхновило и други екипи с материали по темата...

Дорина Ненчова Илиева е била красива българка с артистичен талант. Участвала е в снимки на незавършен българо-унгарски филм, от който дори били запазени материали във Филмотеката. След 9 септември 1944 семейството на Дорина било тормозено от комунистите.

Баща й Ненчо Илиев също бил артистичен - бохем, почитател на жените и изкуството, във връзки с богатите и силните на деня, но загрижен за бедните. Този негов образ е останал в паметта на дъщеря му за историята, описана в нейната автобиография. Един ден Ненчо Илиев бил отведен от дома си, без да се върне никога повече. По това време Дорина имала връзка с английския дипломат Симпсън и заради това била наказана от службите. Принудена била дори да подпише, че ще "донася". Англичанинът успял да измъкне Дорина от България, но самият той също бил наказан от своите британски служби - с понижение в длъжност и пренасочване към колониалните територии. Семейство Симпсън се установило на остров Мавриций, където в продължение на 24 години Дорина Симпсън развивала благотворителна дейност - болници за деца в неравностойно положение, грижа за жени с психични проблеми, за хора, пострадали от ураганите… Превърнала дома си в център на различни раси. Починала е през 1991 година.

За Дорина Илиева-Симпсън разказва филмът "Дорина" на режисьора Атанас Киряков, както и "Случаят "Балерината" на Петя Тетевенска и Надежда Узунова, излъчен в "Темата на Нова" по Нова телевизия. На Дорина Илиева са посветени множество сензационни издания и публикации в различни медии, по едно и също време.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад