Древноримският Пловдив

Уникалното наследство на Римската империя в хилядолетната история на град Пловвдив

Държава: България
Година: 2024
Времетраене: 31 минути
Древноримският Пловдив
За продукцията

Документален филм

Режисьор: Борис Славчев
Оператор: Симеон Михайлов
Продуцент и сценарист: Мирослав Стамов - Фондация "Рим"

"Древноримският Пловдив" разказва за многопластовата история, белязала миналото и настоящето на един най-старите градове в Европа, като акцентира върху Римския период.

През 46 г. Тракия влиза в пределите на Римската империя и Филипопол започва своето бляскаво развитие до V век. Във фокуса са акведуктите, изградени преди 20 века, които са снабдявали с чиста планинска вода от Родопите населението на древния град.

От вековната история в Пловдив са представени Римският стадион, Форумът "Агора", Раннохристиянската базилика, Късноантичната сграда "Ейрене", запазена в подлез "Археологически", Синагогата, Източната порта на Древния Филипопол и други.
В изследователския разказ участват експерти в областта на археологията и културата, които разкриват детайли от значимото наследство, съхранено до наши дни - проф. Елена Кантарева-Дечева - директор на Старинен Пловдив, археологът Екатерина Илиева от Регионален археологически музей - Пловдив, арх. Петър Петров - директор на Националния институт за недвижимо културно наследство.
Във филма са включени арт ефекти, анимации иVP технологии за подчертаване на въздействието от древните достижения на Римската цивилизация в Пловдив.

Българската премиера на "Древноримският Пловдив" е на 20 април 2024 в Епископската базилика в Пловдив. Предпремиерно филмът е представен в Българското посолство в Рим.

"Древноримският Пловдив" е първият български филм с участие на VІ Фестивал за археология, култура и околна среда "Археофилм" във Флоренция, през март 2024, където печели Специалната награда сред 88 състезателни програми.


Режисьор на филма е Борис Славчев, който работи в Рим. Оператор е Симеон Михайлов, който работи в Лос Анджелис. Продуцент е пловдивският бизнесмен Мирослав Стамов с българо-италианска Фондация "Рим".

За първи път български филм на фестивала "Археофилм“ във Флоренция| БНР

Култов кинофестивал "Археофилм" влиза в Пловдив| Марица

Филм за Древния Филипопол със специална награда от Флоренция| Gustomedia

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад