Духът на Япония

Гордостта на Япония е в силата на всеки един - с мечти и инициативи, с мъдрост и смелост, с традиции и новаторство

Година: 2016-2022
Духът на Япония
За продукцията

Документална поредица

Документалната поредица "Духът на Япония" разказва за специфични традиции и производства в страната, съчетали историята и мъдростта с новаторството и технологиите. Представени в отделни епизоди, историите за "Духа на Япония" са от всички японски острови. Основна тема е земеделието, наред с патенти и инициативи в храненето, подаръците, театъра, детските грижи, ковачеството, модата, инструментите, чистотата, сватбите…

Съвременната японска реалност се обогатява с нов опит и идеи, по региони и дейности

"Камбановидната чушка"

В Окинава, известна с плодородна южна почва, японско семейство напуска корпоративния офис и се отдава тук на земеделие с отглеждането на камбановидната чушка - по-голяма и по-сладка от другите сортове. Предизвикателствата са ежедневие, но производителите не се отказват да продължат.

"Кафе и лешници" в Сатояма

В Сатояма - традиционен земеделски район, скътан в долина между планините, обитателите съжителстват в тясна връзка с природата. Тук млада японка създава собствена овощна градина, опитва се да отглежда кафе и лешници.

"Природна енергия" - чиста храна

На полуостров Ното агрономството е уникално. Тук фермерите развиват дори духовна връзка с растенията и с тяхната природна енергия. Отглеждат само натурални продукти - вкусни и здравословни, без химикали. Най-ценна в дейността им е подкрепата на приятели и съседи.

"Бок чой" - зеленчуци

На Хирошима се произвежда бок чой - подобен на зеле продукт с вкус на спанак, но леко сладък. За неговото производство работи компанията "Акитакада", която обединява производителите в кооперативи, които наред с отглеждането на зеленчуци, популяризират и нови оригинални рецепти за тяхната употреба.

"Мястото на усмивките" – нов живот

Ирокава е малко планинско селище, наричано "Мястото на усмивките", което постоянно привлича нови обитатели. Някои започват тук изцяло нов живот, предимно в оризовите ферми - сред красива природа и с нов занаят, но винаги с усмивка.

"Чистотата" - експерт

В Кофу, на префектура Яманаши, млада жена е експерт по чистота. Тя помага на емоционално или физически зависими стопани да се разделят със старите си непотребни вещи, за да освободят пътя си за нов живот.

"Гета Хита" - сандали

Град Хита, в северната част на остро Кюшу, е домът на прочутите японски сандали "Гета", изработвани ръчно от японски кедър. Традиционното производство на "Гета Хита" се обновява с модерните тенденции на пазара.

"Ечизен Уаши" - хартия

В Имадате, Западна Япония, е най-старото и голямо производство Ечизен Уаши - ръчно изкуство на 1500 години за производство на хартия, покровителствано от Богинята Каваками Гозен. Занаятът се предава от поколение на поколение. На Уаши-хартия се пишат най-важните послания, опаковат се най-специалните подаръци, в израз на особено внимание.

В тази връзка "Мицухики" са специални украси, изработвани за подаръци с много важен повод. В занаята работят само жени, които проявяват изтънчен вкус и фантазия.

"Твоят стол"

В Хигашикава, на остров Хокайдо, всяко новородено дете получава своя ръчно изработен дървен стол, наричан "Твоят стол". Подаръкът е начинът, по който градът приветства всеки новодошъл в този свят, с неговото отредено място.

За децата тези столчета са специални и лична собственост завинаги. Въпреки че материалите и дизайнът в годините се сменят, идеята и традицията остават същите. Столчетата са израз на общността, с индивидуалното място на всеки.

"Тоса и гейко"

Тоса са верига японски ресторанти с традиционна кухня. Менюто е придружено с жив спектакъл на гейко артисти, които представят изкуство с танц и маски. След 1000 години традицията се възражда, интересът се връща с подходящ хранителен вкус, съчетан с образи.

"Сато Сени мохер"

Сагае е малък град в префектура Ямагата, със силно развита текстилна индустрия. Тук се произвежда уникален вълнен конец, който не може да се намери никъде другаде по света.

Счита се за рядък лукс да имаш мохерна жилетка, произведена от "Сато Сени". Въпреки кризата фирмата разчита на своята уникалност и клиенти не липсват.

"Японският нож"

Префектура Фукуи се слави със своите изключително точни и дълготрайни режещи инструменти. Те са запазена японска марка.

В селището Такуфу се събират майстори ковачи от различни места, за да покажат и споделят своя опит. Гаранцията на изработения нож е вечна.

"Рачешки щипки"

"Каникама" са имитация на рачешки щипки, приготвени от рибено брашно. От 40 години са на пазара и консумацията им е 10 пъти по-голяма навън, отколкото в Япония. Центърът на производство е Юбе сити, Префектура Ямагучи. Компанията, която ги изнася в над 19 държави, със 70 процента световен дял, е "Янагия". Бъдещето на продукцията е в по-голямата автоматизация на процеса.

Танцът "Кагура"

"Кагура" е традиционен театрален танц, изпълняван в чест на боговете, с молитва за по-добра реколта. В Китахирошима-чо, с население от 20 000 жители, има 60 групи артисти, представящи "кагура". Изкуството присъства, за да сплотява обществото и да привлича нови обитатели.

"Накамура брейс"

В Омори, на префектура Шимани, се произвеждат медицински помощни приспособления - протези, за всички части на тялото: за крака, ръце, глава и корсети. Компанията "Накамура Брейс" е разработила над 200 оригинални медицински продукта и е първата в света, която не използва силикон.

Над всичко в Япония е Изгряващото слънце за семейството и любовта.

"Сватбените ритуали"

В Ишиномаки, разрушен през голямото Източнокрайбрежно земетресение с цунами през 2011, местните млади хора възраждат града, като представят сватбени ритуали отпреди 100 години. Поддържайки връзката с миналото, младоженците се стремят да върнат светлината и радостта в техния град днес.

ДУХЪТ НА ЯПОНИЯ

Поредицата "Духът на Япония" е създадена и продуцирана от Японската телевизия NHK (Ен Еч Кей), разпространява се от Японската телевизионна мрежа JIBTV (Japan International Broadcasting inc.), с 24-часово ефирно покритие в 160 региона и държави в света (около 330 милиона домакинства).

Златна Романова

Spirit of Japan - Nippon no Chikara|JIBTV

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад