Духовността на цифрите

Филм за историята и дейността на Сметната палата в България

Държава: България
Година: 2020
Времетраене: 35 минути
Духовността на цифрите
За продукцията

Документален филм

Сценарий: Павлина Делчева
Режисьор: Николай Василев
Оператор: Недялко Данов
С участието на: Владимир Пенев, Елена Арабаджян, Елеонора Иванова, Ясен Атанасов, Ростислав Дамянов
Продуцент: БНТ, Сметна палата

Сметната палата е институцията, която осъществява независим от изпълнителната власт финансов контрол над публичните средства и дейности, един от стълбовете на държавата и демокрацията. Създадена през 1880 година, тя става един от първите стожери на модерната държавност.

Историята на Сметната палата е разказ за стопанското развитие на България след Освобождението – войни, възход, отново войни, упадък и отново възход. С преминаването към централизирано управление по времето на тоталитаризма бива ликвидирана не само институцията, но и независимостта на финансовия контрол.


Сметната палата е възродена през 1995 година и с това се възстановяват традициите на бюджетния контрол в България.
През всичките години, съпътствани от национални катастрофи, политически дрязги и партийни интереси, в нея са работили честни и почтени хора. Различни по образование, характер и политическа принадлежност, те са следели бюджетните средства да се разходват в интерес на гражданите.

"Духовносттта на цифрите" е документален филм, посветен на 140 години от създаването на Сметната палата. Филм не за държавни и финансови актове, а за принципите, ръководили хилядите нейни служители с независимост, безпристрастност, почтеност, добросъвестност, публичност, прозрачност, доверие.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад