Дванайсета нощ

Интриги, капризи и митове по Шекспир - от "Напразните усилия на любовта" до "Както ви се харесва"...

Държава: България
Година: 1999
Времетраене: 74 минути
Дванайсета нощ
За продукцията

Телевизионна постановка

По пиесата на Уилям Шекспир
Режисьор: Мариус Куркински
Оператор: Емил Христов
Художник: Владимира Врингова
Художник по костюмите: Петя Стойкова
Музика: Георги Красимиров – Герасим, Евгени Димитров, Георги Милчев – Годжи, Шопен, Григ

В ролите: Тодор Колев, Мартина Вачкова, Камен Воденичаров, Мариус Куркински, Катерина Евро, Георги Калоянчев, Пламен Сираков, Тончо Токмакчиев, Иван Ласкин, Мариус Куркински, Владимир Димитров, Александър Илинденов, Димитър Хаджоянев, Стоян Радев, Владимир Димитров, Любен Пъдарев , Ивайло Иванов

Продуцент: Камен Воденичаров

Вариации по "Дванайсета нощ" на Уилям Шекспир в постановка на Мариус Куркински

СЮЖЕТ

1 част

(1 и 2 действие)


Княз Орсино е влюбен в момиче на име Оливия. Неговият слуга трябва да я попита дали би искала да се види с княза. Отговорът на Оливия е, че тя не желае да бъде виждана публично, преди да са минали седем години след смъртта на баща x и брат й. След корабокрушението Виола излиза на брега на Илирия.

Тя вярва, че нейният брат Себастиян е загинал там и убеждава капитана да се представят за евнуси и да постъпят на служба при княза. Сър Тоби и Мария обсъждат решението на Оливия да продължи траура си седем години. Те говорят и за сър Андрю, глуповат рицар, който ухажва Оливия. Тогава се появява сър Андрю, който съобщава, че заминава на другия ден, но сър Тоби го спира, внушавайки му, че Оливия не се интересува от княза.

Виола е влязла в ролята на Чезарио и работи като паж на княза. Нейната първа задача е да убеди Оливия да се види с Орсино. Виола вече е влюбена в княза. Мария и шутът Фесте говорят за Оливия, когато Малволио влиза заедно с Оливия и нейната свита. Мария съобщава за пристигането на млад мъж (Чезарио), който иска да се види с Оливия, но графинята е категорична, че ако князът го е изпратил, тя няма да се види с него.

Чезарио е много настоятелен и успява да се срещне с графинята. "Младият мъж" не успява да убеди Оливия в любовта на княза, но след като си тръгва, се оказва, че графинята се е влюбила в младия паж. Тя изпраща Малволио да върне на Чезарио пръстен, който той е забравил.

Себастиян, братът-близнак на Виола, стига до брега след корабокрушението, спасен от Антонио. Антонио иска да стане паж на Себастиян. Малволио връща пръстена на Чезарио. Младият паж не го приема обратно и пратеникът на графинята го оставя на земята пред него. Виола подозира, че Оливия се е влюбила в нея.

Сър Тоби и сър Андрю гуляят. Фесте се присъединява и им изпява любовна песен. Мария ги упреква, че вдигат твърде много шум. Малволио заплашва сър Тоби, че ако не спре да пие, ще бъде изгонен от къщата на Оливия.

Малволио напуска, а Мария съставя план да му подхвърли фалшиво любовно писмо от Оливия. Страдащият от любов княз иска да послуша музика. Пристига Фесте и му изпява любовна песен. Князът изпраща Чезарио при Оливия, за да опита отново да я предразположи.

Сър Тоби, сър Антонио и Фабиан са се скрили зад дърво, чакайки Малволио да открие лъжливото любовно писмо. Малволио разсъждава какво ли би било, ако се ожени за Оливия. Той открива писмото, в което "графинята" му заръчва да бъде груб с роднините й, надменен с прислугата и да носи жълти чорапи...

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад