Дванайсетият

"Те стават все по-умни и последното, от което се нуждаем, е да намерят нов символ"

Държава: Норвегия
Година: 2017
Времетраене: 135 минути
Дванайсетият
За продукцията

Историческа военна драма

Режисьор: Харалд Цварт
В ролите: Томас Гюлестад, Джонатан Рис Майърс, Мари Блокхаус, Мартин Киефер и др.

9 април 1940. Норвегия е окупирана от нацистите. Хитлер създава "Норвежката крепост". Германската военна машина се движи на север и понася огромни загуби. Норвежци от Съпротивата са обучавани от британски части за действия срещу противника. На 24 март 1943 дванадесет от тях отплават от Шотландия към Норвегия за операция "Мартин Ред".

Мисията е да извършват саботажи на въздушни бази и съоръжения. Лодката им обаче е потопена от германците и всички са заловени освен един, който успява да избяга и се движи към неутрална Швеция.

В това невъзможно бягство се оказва, че суровото време и природата са по-силни от патрулите на нацистите, а човешките възможности имат други граници.

"Най-невероятните събития в тази история действително се случват..."

Историята е за Ян Болсруд, един от 12-те норвежци, обучавани за саботажни действия в окупирана от нацистите Северна Норвегия.

В ролята на героя е норвежки рап-изпълнител - Томас Гюлестад, който нямал нужда да симулира студ пред камерата, защото снимките се провеждали при минус 30 градуса.


Операция "Мартин" се провалила, защото норвежките войници, търсейки своя доверен местен човек от Съпротивата за свръзка, попаднали на магазинер със същото име, който ги издал на немците.


Всяка година, в края на юли, в Норвегия се провежда Поход на Ян Болсруд. Обиколката из северните острови е с дължина 200 км, в продължение на 8 дни, като желаещите могат да се включат в целия маршрут или само в отделен етап.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад