Двойният живот на Вероника

Два образа и една цел - в два живота или в един...

Държава: Франция, Полша, Италия,
Година: 1991
Времетраене: 98 минути
Двойният живот на Вероника
За продукцията

Драма

Режисьор: Кшищоф Кешловски
В ролите: Ирен Жакоб, Филип Волтер, Клод Дюнетон, Халина Григлашевска

ФАБУЛА
Две жени в две държави си приличат и преживяват едни и същи състояния, без да се познават една друга...

СЮЖЕТ

Вероник е французойка, вдъхновена да стане известна певица.


Вероника живее в Полша и има почти същата цел.

Двете жени визуално са еднакви и паралелно преминават през едни и същи истории и мисли, с успехи и провали, докато Вероник не започва интимна афера с кукловод, който обещава да й помогне....

ФИЛМЪТ

"Двойният живот на Вероника" е биографичен филм с метафора. Режисьорът Кшищоф Кешловски пресъздава символно своя разполовен живот между Полша и Франция, с образите на две жени в две огледални съдби. В гностичен план на сюжета е заложена двойната природа на човека - със съвършенството, което е заложено в сътворението му по замисъл и със стремежа до го постигне реално, "по един или друг начин"...


В двете роли на екрана е откритието на Кешловски - неподправено красивата актриса Ирен Жакоб, чието лице изразява повече от думите и камерата я следи във всички състояния.

Преживяванията в историята разкриват поразителното сходство на две непознати лица в един живот, чийто създател се явява като кукловод...Въпросът е дали съдбата е господар на живота или човек е господар на съдбата си. Отговорът не е един.

Филмът е замислян с няколко финала, но продължение има само в американската версия за разпространение от авангардната независима компания "Мирамакс" на Харви Уейнщайн, продуцирала кинохитове като "Талантливият мистър Рипли" (1999) и рекордния носител на "Оскар"-и - "Английски пациент" (1996).

Златна Романова

Награди и номинации

Номинация "Златна плама" за най-добър филм и Награди за режисура и сценарий на Кшищоф Кешловски и за главна роля на Ирен Жакоб от Филмовия фестивал в Кан (1991)
Наградата на публиката от Филмовия фестивал във Варшава и Наградата на критиката в Полша (1991)
Номинация "Златен влак" за най-добър филм и Награди за най-добър филм и главна роля на Ирен Жакоб от Фестивала на остров Фаро (1991)
Награди за най-добър филм от критиката на Франция, САЩ, Далас, Лос Анджелис и номинации от критиката в Аржентина и Чикаго (1991)

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад